SPOOON 1-2-3

Mi fán terem?

2013. január 17. - Bezzegh Éva

Az édeskömény említése kapcsán a legtöbb ember a köménymag körül kezd az ismerettárában keresgélni, pedig csak elnevezésében van közük egymáshoz (illetve az édesköménynek is van magja: nem meglepő módon az édesköménymag). Az édeskömény egyébként egy roppanós, könnyed, enyhén ánizsos ízű, a zellerfélék családjába tartozó gumós fűszer- egyben gyógynövény, amit nyersen, párolva és sütve egyaránt érdemes fogyasztani. Magát a gumót inkább a mediterrán konyha használja a fent említett módokon, míg a magja a közel- és távol-keleti kulináriák gazdag fűszerezésének egyik markáns adaléka. Az édeskömény minden része szélhajtó, görcsoldó hatású (babák kólikájára is használatos a belőle készített szirup), kismamáknak pedig tejserkentő hatása miatt különösen ajánlott. 

Először az édesköménnyel Anyukám egyik Kölnben élő barátnője jóvoltából találkoztam egy narancsos édesköménysaláta formájában. Hatalmas szerelelm lett első látásra. A kedvenc édesköményes fogásom ezzel szemben mégis az a semmihez nem fogható egykori fogasfilé étel, amihez párolt édesköményt valamint egy vele készült zöld mártást és túrógombócot kínált a Kistücsök. Sosem fogom nekik megbocsátani, hogy levették az étlapról. (Bár a nyári fogasfilé citrusos karfiolkrémmel és házi morzsával azért jelentett némi kompenzációt - mára az is eltűnt. Apropo: kész az új szezonális étlap, érdemes letesztelni.)

Bár az egyik régebbi Szufléban megjelent a fenti fogasfogás receptje, én gyanítom van ott még más trükk is, amitől a mártás zöld, és amire a recept nem tér ki. Legközelebb megtudakolom a séftől az elkészítés pontos módját. Addig meg nekiláttam egy saját édesköményfőzelék spontán kikavarásához... mert megérdemlem. 

ÉDESKÖMÉNYFŐZELÉK SÜLT OLDALASSAL

hozzávalók

2ek olívaolaj

1tk kapormag (elhagyható)

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1ek (zab)liszt

1 édesköménygumó

2 kaffir lime levél (elhagyható)

3dl víz

1 bio zöldségleveskocka

1dl kefír

édesköménykapor

Az olajat egy serpenyőben felhevítem, a kapormagot megpirítom benne. A hagymát megtisztítom, félbevágom és felszeletelem, az olajhoz adom, hozzáreszelem a fokhagymát, majd a hagymákat alacsony lángon megdinsztelem. A liszttel enyhén berántom az alapot. Az édesköményt négybe vágom, kivágom a torzsáját és vékonyan felszeletelem. A hagymákhoz adom a kaffir lime levéllel, felöntöm a vízzel, alaposan elkeverem, felforralom, a leveskockát feloldom benne, majd visszaveszem a lángot takarékra, és fedő alatt pár perc alatt puhára párolom az édesköményt. Végül a lime leveleket eltávolítom, a főzelék felét kimerem, lepürésítem, visszaöntöm a többihez, kefírrel lazítom, és hozzákeverem a felaprított édesköménykaprot. Az oldalassal tálalom. (Sütés módja itt.)

Jó étvágyat!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7518090042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása