Megjött végre: a színeivel, az illataival, az ízeivel az imádott ősz. Lehet kandallót gyújtani, takaró alatt forró italokat, leveseket szürcsölni, barátokkal vörösborozni, összebújva nézni, ahogy esik kint, miközben itt bent olyan jó hangulat és meleg van, a hangszóróból áradnak a lágy jazz (képtelen vagyok dzs-vel leírni, pláne sz-szel a végén, mikor z-nek mondandó) dallamok. A kuckózás időszaka ez, amikor jöhetnek a benti programok, amire nyáron nem szánja rá magát az ember, hisz ki ne akarná kihasználni a jóidőt, a szabadban létet. Várnak a mozik, a színházak, a klubkoncertek, a szanuna, a gőz, az őszi bortúrák, a baráti együttlógások, hogy már nem vagyunk szanaszéjjel, mindenki visszaszállingózott a városba. Én imádom az őszt. Beburkolózhatok a puha, meleg vastag kötött cuccaimba, felránthatom a gumicsizmám, rongyolhatok a tócsákon kereszül, és élvezhetem úgy, mint a gyerekeim. ...Mert minden szezonnak megvan a szépsége.
GAZDAG KRÉMES EGYTÁL TÉLI ZÖLDFŰSZERES SÜTŐTÖKLEVES FÜSTÖLT HALAKKAL, CSICSÓKÁVAL ÉS RÉPÁKKAL
hozzávalók
1ek kókuszzsír
1 vöröshagyma
1 póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
2cm friss gyömbér
1kg sütőtök
1.5l zöldségalaplé
1ek só
frissen őrölt bors
1 fehérrépa
2 sárgarépa
1/2kg csicsóka
4-4 ág friss tárkony és kakukkfű
10-10dkg melegen füstölt lazac és makréla
2dl joghurt (paleosok elhagyhatják)
1/2 lime leve
A felhevített kókuszzsíron az előzetesen felaprított hagymákat megdinsztelem, majd felöntöm az alaplével, beledobom a felszeletelt gyömbért és a kockákra vágott tököt, majd közepes lángon főzöm a levest, amíg a tök megpuhul. Közben a fehér- és sárgarépát valamint a csicsókát megpucolom, felkockázom. Amikor a tök már puha, hozzáadom a letépkedett zöldfűszer-leveleket, és a levest egy botmixerrel lepürésítem. Ezt követően visszateszem a tűzre, és puhára főzöm benne a zöldségkockákat, de már nem pürésítek. Végül a szintén kokcákra vágott füstölt halakat teszem a levesbe, elkeverem benne a joghurtot és a lime levét, végül ízlés szerint sózom, borsozom.
Csodásan gazdag, krémes, lélek- és testmelengető egytálétel.
Éva