SPOOON 1-2-3

Kuckózós ősz

2015. november 03. - Bezzegh Éva

Megjött végre: a színeivel, az illataival, az ízeivel az imádott ősz. Lehet kandallót gyújtani, takaró alatt forró italokat, leveseket szürcsölni, barátokkal vörösborozni, összebújva nézni, ahogy esik kint, miközben itt bent olyan jó hangulat és meleg van, a hangszóróból áradnak a lágy jazz (képtelen vagyok dzs-vel leírni, pláne sz-szel a végén, mikor z-nek mondandó) dallamok. A kuckózás időszaka ez, amikor jöhetnek a benti programok, amire nyáron nem szánja rá magát az ember, hisz ki ne akarná kihasználni a jóidőt, a szabadban létet. Várnak a mozik, a színházak, a klubkoncertek, a szanuna, a gőz, az őszi bortúrák, a baráti együttlógások, hogy már nem vagyunk szanaszéjjel, mindenki visszaszállingózott a városba. Én imádom az őszt. Beburkolózhatok a puha, meleg vastag kötött cuccaimba, felránthatom a gumicsizmám, rongyolhatok a tócsákon kereszül, és élvezhetem úgy, mint a gyerekeim. ...Mert minden szezonnak megvan a szépsége.

GAZDAG KRÉMES EGYTÁL TÉLI ZÖLDFŰSZERES SÜTŐTÖKLEVES FÜSTÖLT HALAKKAL, CSICSÓKÁVAL ÉS RÉPÁKKAL

hozzávalók

1ek kókuszzsír

1 vöröshagyma

1 póréhagyma

4 gerezd fokhagyma

2cm friss gyömbér

1kg sütőtök

1.5l zöldségalaplé

1ek

frissen őrölt bors

1 fehérrépa

2 sárgarépa

1/2kg csicsóka

4-4 ág friss tárkony és kakukkfű

10-10dkg melegen füstölt lazac és makréla

2dl joghurt (paleosok elhagyhatják)

1/2 lime leve

A felhevített kókuszzsíron az előzetesen felaprított hagymákat megdinsztelem, majd felöntöm az alaplével, beledobom a felszeletelt gyömbért és a kockákra vágott tököt, majd közepes lángon főzöm a levest, amíg a tök megpuhul. Közben a fehér- és sárgarépát valamint a csicsókát megpucolom, felkockázom. Amikor a tök már puha, hozzáadom a letépkedett zöldfűszer-leveleket, és a levest egy botmixerrel lepürésítem. Ezt követően visszateszem a tűzre, és puhára főzöm benne a zöldségkockákat, de már nem pürésítek. Végül a szintén kokcákra vágott füstölt halakat teszem a levesbe, elkeverem benne a joghurtot és a lime levét, végül ízlés szerint sózom, borsozom. 

Csodásan gazdag, krémes, lélek- és testmelengető egytálétel.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8318090630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása