SPOOON 1-2-3

Még nem, még nem, még nem...

2016. április 13. - Bezzegh Éva

Az élelmiszerláncok, a zöldségesek pocain és itt-ott a piacokon már megjelent az eper, de én kitartó vagyok. Addig nem vagyok hajlandó betenni a kosaramba a család kedvencét, amíg az nem hazai és nem szabadföldi termény. Tudniillik az eper napon, kellő hőmérséklet mellett érik meg természetesen, emellett rém érzékeny egy jószág, hamar romlik, könnyen törik. Amit jelenleg kapni lehet, az a legvalószínűbb, hogy mediterrán országokból kerül hozzánk hosszú kamionutakon. A megpakolt fuvartérben pedig vigyázni kell, hogy egy kósza gomba a sok óra utazás alatt oda ne vágja az egész rakományt, ezért mindenféle gombaölő- és tartósítószerrel kell biztosítani azt, hogy az eperszemek épek és "egészségesek" maradjanak. Így, mire ideér az áru és kikerül a polcokra, több benne a méreg, mint a vitamin. Tehát én még várok. Egyre türelmetlenebbül, de kivárom azokat az első pirosló szemeket, amik az őstermelők standjaira kikerülnek a biopiacon. És amíg várok, nosztalgiázom egy tavalyi epres joghurttortarecepttel, hátha ezzel is meg tudom sürgetni a folyamatot.

MÁKOS JOGHURTTORTA FRISS EPERREL 

hozzávalók

3 tojássárgája

1 tojásfehérje

6ek méz

2ek darált mák

kevés vaj

1/2l joghurt

1 rúd vanília

6 zselatinlap

1/4kg eper

A tojássárgáját fehéredésig verem a méz harmadával, majd hozzádolgozom a darált mákot végül beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy kivajazott kapcsos tortaformába öntöm a tésztaalapot, majd 160 fokra előmelegített sütőben megsütöm a piskótát. A joghurtot a mézzel és a vanília kikapart magjával elkeverem. Az előzetesen beáztatott lapzselatint kifacsarom, 1/2dl vizet forralok, és feloldom benne, majd hozzádogozom a mézes, vaníliás joghurthoz, és az egész masszát a kihűlt piskótaalapra öntöm. Hűtöm a tortát dermedésig, majd kínálás előtt megpakolom epernegyedekkel.

Nekünk ez így rusztikus és kellően "pucér". Aki szeretné, akár még megcsorgathatja egy kis nyers eperből, mézből, lime-ból összepürésített és leszűrt mártással, vagy kevés csokiöntettel, akár szórhat rá durvára darabolt pisztáciát vagy egész mákot is. 

A türelmetlenebbeknek ajánlom most, aki viszont bírja még cérnával, annak javaslom, hogy bekkelje ki a napsütötte hazai eperig, mert az az igazán édes, azzal a legfinomabb a süti.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3018090582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása