Lassan át kell neveznünk a blogot. Ennyi sütőtökreceptet még nem látott a világ. Meg mi sem. Ez van, szeretjük a sütőtököt, minden formájában. Levesre is mutattunk már néhány variációt, ez azonban egy új, már-már téli recept; narancs és kakukkfű adja a pikantériáját.
NARANCSOS-KAKUKKFÜVES SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES
kell hozzá
egy sütőtök
egy alma
egy nagyobb krumpli
2-3 evőkanál nádcukor vagy méz (nyírfacukor nem jó)
1 l zöldségleves
1 dl tejszín
egy narancs leve
friss vagy szárított kakukkfű
1 vöröshagyma
szerecsendió
5 dkg vaj
A sütőtököt vágd negyedekre és süsd barnára 180°c-on (kb. 45 perc). Vajon párold puhára a hagymát a kakukkfűvel, majd add hozzá a cukrot (vagy mézet), amíg kissé karamellizálódik. Öntsd fel a zöldséglevessel, borítsd bele a felkockázott almát és krumplit (az almán rajtahagyhatod a héját). Ha megpuhult az alma és a krumpli, kapard hozzá a tök belsejét (magok nélkül, persze), pürésítsd botmixerrel. Narancslével, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsd, lágyítsd a tejszínnel. Tökmagolajjal és/vagy krutonnal tálald.
Ádám