SPOOON 1-2-3

Avotogo

2012. július 26. - Bezzegh Éva

Avokádó. Tojás. Gomba. Meg egy kis fenyőmag, permezán, mindez zöldsaláta leveleken, egy pikáns öntettel. Ez az avotogo. Mind a saláta, mind a név saját találmány. Visszatérő vendége lesz a konyhámnak.

AVOKÁDÓ-TOJÁS-GOMBA SALÁTA FENYŐMAGGAL, PARMEZÁNNAL ZÖLD LEVELEKEN

hozzávalók

1 doboz vegyes zöldsaláta levél (benne pl. rukola, céklalevél, mangold, bébispenót, tölgyfasaláta, stb.)

6 tojás

1 avokádó

20dkg csiperke gomba

10dkg fenyőmag

az öntethez

1 doboz ajóka

3ek olívaolaj

2ek száraz fehérbor

1 nagy gerezd fokhagyma

1 lime leve és reszelt héja

1ek kapribogyó

1tk zöldbors

10-12 bazsalikomlevél

1/2tk méz/nyírfacukor

a díszítéshez parmezánforgács, tökmagolaj, friss bors, esetleg pár szem negyedelt koktélparadicsom

A tojásnak felteszem a vizet forrni. Közben az öntet hozzávalóit beleteszem egy robotgépbe, és alaposan összedolgozom. A tojásokat 3 és fél perc alatt lágyra főzöm: ideális esetben a fehérje megköt, a sárgája folyik, így a felvágott tojásból kicsorgó meleg, krémes sárgája is minegy plusz öntetként tud megjelenni a salátán. (Nekem természetesen két, minden igényt abban a 3 és fél percben felvonultató két gyerekem mellett picit tovább maradt bent a vízben, mint ez a fotón jól látszik.) Közben egy vasserpenyőt fölforrósítok, a gombákat megmosom, szárastól, héjastól félcentis szeletekre vágom, és amikor már a serpenyő forró, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, szárazon (azaz olaj nélkül) ráfektetem a szeleteket a serpenyő rácsaira, sózom picit, és mindkét oldalukat megpirítom. A fenyőmagoknak is hevítek egy serpenyőt, és egy-két perc alatt megpörkölöm őket.

Jöhet az összeállítás. A salátaleveleket megmosom, lecsöpögtetem, egy-egy tányérra halmozom, és megcsorgatom az öntettel. Az avokádót meghámozom, kimagozom, cikkelyekre vágom, és fektetek belőlük a levelekre. Erre jön a megpucolt, félbevágott tojás (egy, másfél vagy kettő), majd a grillezett gomba, a fenyőmag, végül a parmezánforgács, kevés tökmagolaj és a friss bors, esetleg egy-két felnegyedelt koktélparadicsom.

Aki tartalmasabbat szeretne, az piríthat hozzá olajon kenyérkockákat, és morzsolhat rá roppanósra sütött pármai sonkát. Nekem így volt kerek.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5318089872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása