Aki paleózni kezd, az első körös parája mindig a reggeli, a köretek és a sütik köré rendeződik. Pedig ha valmitől, hát pont a ezektől nem kell tartani. A reggelik kenyér nélkül is csodásak, hisz egy-egy tartalmas smoothie vagy turmix, tojás- vagy gyümölcs- esetleg müzlireggeli minden kenyéralapú megoldást maga mögé utasít. A sütik diólisztektől jóval ízletesebb lesz, mint az íztelen búzától, a köretek terén pedgi végeláthatatlan mennyiségű zöldségből válogathatunk. Például:
KÁPIÁS-GYÖMBÉRES CSICSÓKAPÜRÉ CHILIOLAJJAL
hozzávalók
1/4kg csicsóka
1 kápia paprika
2 nagy gerezd fokhagyma
1dl kókusztej
2cm friss gyömbér
1tk só
5dkg vaj
1ek szezámolaj
1ek olívaolaj
1 szárított chili
A csicsókát és a kápiát megmosom, előbbit meghámozom, felkozkázom, utóbbit kicsumázom, kimagozom, feldarabolom, és a megpucolt fokhagymagerezdekkel együtt gőz fölött egy párolórácson pár perc alatt lefedve puhára párolom.
Idő közben a szezámolajon picit megpirítom a morzsolt chilit, hozzákeverem az olívaolajat, illetve egy botmixer tartályába beleöntöm a kókusztejet, belereszelem a gyömbért, hozzáadom a süt és a vajat. Amikor a zöldségek már puhák, beleöntöm öket a botmixer tartályába a többi hozzávalóhoz, és krémesre pürésítem. Tálaláskor tényérokba adagolom, és megöntözöm a chilis olajjal. Igazi különleges villám csemege.
Kíváncsi lennék, hogy ha egy fél almát még hozzápárolok a zöldségekhez, akkor milyen lenne az ízhatás. Ér kísérletezni.
Éva