Dóri. Kiru. Advent. Kimmidoll. Kedves. Köszönet. Boldog. Karácsony.
TOJÁSLIKŐRTORTA
hozzávalók
a tésztához
3 tojás
2ek krémméz/nyírfacukor
2ek mandulaliszt
1/2tk sütőpor
csipet só
kevés vaj
a krémhez
3 tojás
1.5dl méz
2dl jó minőségű brandy
3.5dl zabtej
2dl kókusztej
1.5dl jó minőségű vaníliafagyi
12 zselatinlap
Mindegy, hogy a torta alapját vagy a krémjét készítjük el előbb. Én most a krémmel kezdem, aminek az alapja a három éve posztolt kókusztejes tojáslikőrreceptem, aminek készült egy csokis változata is... egyébként. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, a fagyit kiveszem a fagyasztóból. A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját fehéredésig verem a mézzel, majd lassú sugárban hozzádolgozom a brandyt. Ezután a kókusztejet, a zabtejet és a megolvadt fagyit elegyítem a mézes-tojásos-brandy-s alappal, végül a kinyomkodott, fél deci forróvízben csomómentesen feloldott zselatint keverem a tojáslikőrhöz. Az így elkészült krémet egy, a tésztának szánt tortaformával megegyező méretű és alakú kapcsos formába öntöm, aminek az alját előzetesen kibéleltem egy jól kifeszített folpackkal, és hagyom megdermedni.
A tésztához szintén a mézzel fehéredésig verem a tojássárgáját, majd hozzádolgozom a mandulalisztet és a sütőport. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a mandulás masszába. A tortaformát kivajazom, és beleöntöm a tésztaalapot. Elegyengetem, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tolom 40 percre.
Az összeállításhoz krémet a forma oldalától elválasztom egy késsel, és leveszem a forma oldalát. A csokiréteget a tojáslikőrezselé tetejére fordítom, óvatosan lehúzom róla a papírt. A tésztát a csokira fordítom, majd egy hirelen mozdulattal az egész tortát megfordítom.
Díszítésnek én csillagsablonokat használtam, amit körbe szórtam frissen reszelt szerecsendióval, ezüst cukorgolyókkal és csokireszelékkel.
Boldog Karácsonyt!
Éva