SPOOON 1-2-3

Esküvői meghívó

2013. május 25. - Bezzegh Éva

A kisöcsém megnősül. A fogadott. A főiskolán lettünk egymás "tesói". Isssstenem, de szép évek is voltak azok. Amikor korábban azt mondták a nagy bölcsek, hogy a főiskolás éveim leszenek a legemlékezetesebbek a fiatalságomból, nem hittem el. Nekem mindig az aktuális éveim voltak azok. Aztán valóban minden korszak überelte az előzőt. Ezt, mármint a főiskolait, meghatározta egy maroknyi értékes kisember, akik a mai napig többé-kevésbé jelen vannak az életemben. Tomi is. A közös iskolapadban töltött éveket közös munkahelyi élmények tetézték, és volt szerencsém a menyasszonyával való kapcsolatának az első pillanatától annak minden apró részletét megismerni, így őt is, őket is együtt megszeretni, ezen az idáig vezető úton elkísérni, és ezen is túl, ha a sors is úgy akarja. Livi és Tomi megtiszteltek minket azzal, hogy személyesen elhozták hozzánk a meghívót. Az előkészületek miatt nagyon fáradtak, elcsigázottak voltak és persze rohantak is, de eljöttek. Én meg persze nem tudtam megállni, készültem. Ötperces látogatásra ötperces desszertel.

EPRES-MÉZES ZUPPA INGLESE

A zuppa inglese olasz kifejezés (jelentése: angol leves) egyébként, egy eredendően is olasz, az 1500-as évekből eredeztethető desszert, ami egyes források szerint az angol trüffel mintájára született, és ezért kapta a nevet. Más források szerint az angolokhoz nem ilyen formán van köze (csak arra vonatkozó utalás nincs, jhogy akkor milyen formán van, ha nem úgy): a név, mint "zuppa" a likőrben áztatott piskótáta utal. A rétegezés, az áztatott piskóta- és tejes krémhasználat okán joggal gondolunk a hasonló küllemű, szintén olasz tiramisura, de sokban különböznek egymástól ők ketten: míg a világhódító tiramisu mascarponéval és kávéval készül, addig a nem sokkal kisebb utat bejárt zuppa inglese puding jellegű főzött krémmel és Alchermesszel (egy olasz fahéj, szegfűszeg, vanília és szerecsendió ízesítésű likőr) áll össze némi csokoládét és . Az első írásos receptek jóval a desszert születésének vélt időpontja után, nagyjából 300 évvel később jelentek meg Olaszországszerte.

Én az eredeti recepttől a szezon kínálta eper és az egészségtudatos gondolkodásom okán kicsit elrugaszkodtam, de a desszert "váza" megmaradt.

hozzávalók

1 mézes tönköly piskótalap (Naturgold)

4cl eperpálinka

1ek víz

1/2kg friss eper

2 marék mandula

a krémhez

1/2l zabtej

1 rúd vaníliarúd

4 tojássárgája

150g méz

2ek zabliszt

díszítéshez egy marék mandula, kevés maradék eper és piskóta

A krémet készítem el először. Ehhez a tejet egy edényben a felvágott vaníliarúd kikapart magjával és magával a rúddal elkezdem hevíteni addig, hogy épp majdnem forrni kezdjen. Közben a tojássárgáját a mézzel és a liszttel krémesre keverem. Amikor a tej forró, kiemelem a vaníliarudat, és a masszát lassan csorgatva állandó keverés mellett a mézes-lisztes tojássárgájához dolgozom. Az edényt kimosom, kitörlöm, visszaöntöm bele a pudingalapot, folyamatos kevergetés mellett felforralalom, majd addig főzöm tovább keverve, amíg teljesen besűrűsödik - a gázt elzárom. 

Egy üvegtálat kivajazok, alulra beletördelek egy réteg piskótát. A pálinkát elkeverem a vízzel, és a felével megcsurgatom a piskótát. Az epreket megmosom, kicsumázom, félbevágom, és a felét elosztom a piskótarégeten. A krémet is kétfelé osztom, az egyik felével megöntözöm az eperréteget. Ezután egy újabb réteg tördelt piskóta, amit eláztatok a vizes pálinkával, megszórom egy marék kivételével a maradék féleprekkel, és befejezem a pudinggal. Már csak a díszítés van hátra. Én ehhez most a megmaradt elpreket, durvára vágott mandulát és szétmorzsolt maradék piskótát használtam. Érdemes hűteni pár órát, mielőtt tálalom.

Livi, Tomi, remélem, ezzel a recepttel kicsit én is megédesítem a majdani házas életeteket, amihez majd az esküvő napján sűrű poháremelgetések mellett fogunk személyesen is sok boldogságot kívánni!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4818090168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása