Gabival régi barátság köt minket össze, aminek a megélését hol segítik, hol nehezítik a körülmények, de a barátság van, és úgy tűnik, marad. Rajtunk múlik. Mi meg teszünk érte.
Tegnap nálam ebédelt. Rég találkoztunk, jót beszélgettünk. Mindekettőnket sodort az élet a legutóbbi találkozásunk óta. Ő például pop-cake gyártásba kezdett, amit hihetetlen profizmusra fejlesztett. Érdemes megnézni... sőt, követni. Meg is beszéltük, hogy két hét múlva csinálunk egy közös műhelymunkát, aminek keretében megálmodunk és elkészítünk egy-két egyszerű, elegáns és, igen: egészséges pop-cake-et. Csak győzzetek csodálkozni, kedves Olvasók! Addig ezt a receptet ajánlom szeretettel Neki... mert szerette... én meg Őt.
LINGUINE NYERS THAI AVOKÁDÓRAGUVAL ÉS HALLAL
hozzávalók
200g linguine (de ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, akkor rizstészta)
300g tilápiafilé (én fagyasztottat használtam)
1dl kókusztej
a raguhoz
1 avokádó
1 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 lime héja és leve
1cm friss gyömbér (állandó lakó a fagyasztóban)
1/2 rúd citromfű (szintén)
1 csokor korianderzöld
1 csokor thai bazsalikom
3-5ek halszósz (só helyett)
A tésztának felteszek nagy mennyiségű vizet forrni. Közben az avokádóragu hozzávalóit, kit-kit megpucolva, kimagozva, kifacsarva, lereszelve, darabokban beledobálom egy aprítógépbe, és krémesre pürésítem. Amikor a víz forr, sózom, és beleteszem a tésztát. Majdnem al dentére főzöm, ekkor a fagyott halszeleteket hozzáadom a főzővízhez. Brutálisnak hangzik, hogy visszahűtöm a vizet, de pillanatok alatt újra forrni fog, ennyi meg pont elég lesz a halnak, hogy megfőjjön és a tésztának, hogy elérje a fogkemény állapotot. A tésztát a hallal leszűröm, tálba teszem, meglocsolom a kókusztejjel, elkeverem (nem kell megijedni, hogy a hal darabokra törik - ez a dolga), tálakba adagolom, és kanalazok rájuk az avokádóraguból. Díszíthetem valamilyen zöldségchipsszel. Rákkal is remekül működik.
Ha nem fagyott a hal vagy rák, amivel dolgozom, akkor egy serpenyőben lepirítom kevés olajon, sózom, borsozom, és tálaláskor a raguval megpúpozott tésztahalom tetejére illesztem egyben. Díszítem, végül elmerülök benne.
Ez a fúziós fogás - ami addig fúziós csak, amíg thai ragut és olasz tésztát használok: rizstésztával már totál távol-keleti lenne - nyers, vitamindús hozzávalók miatt csupa egészség (...a tésztát leszámítva), a fűszereknek köszönhetően rendkívül ízgazdag. Rizstésztával illetve rizzsel is ki fogom próbálni ezt a ragut. Utóbbi esetben halszték mellé tenném, amihez készítenék egy kevés lágyan ízesített kókusztejmártást, és a ragut rizzsel elkeverve formában tenném mellé. Amint megcsinálom, follow up-ban felkerül majd az is, ígérem.
Éva
anna ajánlása
TOHU SAUVIGNON BLANC 2012 MARLBOROUGH, ÚJ-ZÉLAND
Elsőként a fajta ugrik be ellentmondást nem tűrve: Sauvignon Blanc. A ragu a frissességével intenzív aromákat hordozó bort igényel. És bár a fűszereknél még nyithatnánk a rosé/vörös vonalra, az avokádó és a tilápia külön-külön is kizárja őket ebből a körből.
Ha Sauvignon Blanc, akkor pedig a fajta sztárja, egy új-zélandi, az ország bortermelésének közel kétharmadát adó Marlborough régióból. Kirobbanóan intenzív, kristálytiszta. Kiugrik a pohárból, lehengerel. Általában elég egy találkozás a borral, hogy emlékezzünk rá és hosszú időre elkötelezett rajongójává váljunk, extrém esetben még akár úgy is, hogy (még) nem szeretjük a bort… amúgy.
Az első Sauvignon Blanc tőkéket csak 1973-ban telepítették Új-Zélandon és mindössze 20 év kellett, hogy meghódítsa a világot, ami sikertörténet még ma is tart. A titok a vibráló gyümölcsösség és az egyedi, (szinte) semmivel nem összekeverhető lehengerlő stílus.
A TOHU (jelentése: jel) Új-Zéland első maori tulajdonban levő pincészete. A maori kultúra, a szoros spirituális kapcsolat ember és természet között meghatározza a borászat filozófiáját, ahol azon dolgoznak nap mint nap, hogy a föld ajándékát (Nga hua a te whenua) megosszák velünk.
Visszatérve a bor-étel párra: miért is hiszem, hogy tökéletesek lesznek együtt? A fajtára jellemző klasszikus vegetális aromák, zöld-fűszerek, citromfű és a trópusi gyümölcsösség elég komoly párosításnak ígérkezik a ragu fűszerpalettájával. A ropogós, természetes savak pedig az avokádó olajosságával erősítik a párosítást.
Hacsak nem Új-Zélandon vagyunk, ez a bor nem hétköznapok bora, de legalább egyszer érdemes kipróbálni. Egy ilyen fogás remek alkalmat kínál hozzá.
Anna