SPOOON 1-2-3

1-2-3

2013. május 09. - Bezzegh Éva

Gabival régi barátság köt minket össze, aminek a megélését hol segítik, hol nehezítik a körülmények, de a barátság van, és úgy tűnik, marad. Rajtunk múlik. Mi meg teszünk érte.

Tegnap nálam ebédelt. Rég találkoztunk, jót beszélgettünk. Mindekettőnket sodort az élet a legutóbbi találkozásunk óta. Ő például pop-cake gyártásba kezdett, amit hihetetlen profizmusra fejlesztett. Érdemes megnézni... sőt, követni. Meg is beszéltük, hogy két hét múlva csinálunk egy közös műhelymunkát, aminek keretében megálmodunk és elkészítünk egy-két egyszerű, elegáns és, igen: egészséges pop-cake-et. Csak győzzetek csodálkozni, kedves Olvasók! Addig ezt a receptet ajánlom szeretettel Neki... mert szerette... én meg Őt.

LINGUINE NYERS THAI AVOKÁDÓRAGUVAL ÉS HALLAL

hozzávalók

200g linguine (de ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, akkor rizstészta)

300g tilápiafilé (én fagyasztottat használtam)

1dl kókusztej

a raguhoz

1 avokádó

1 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 lime héja és leve

1cm friss gyömbér (állandó lakó a fagyasztóban)

1/2 rúd citromfű (szintén)

1 csokor korianderzöld

1 csokor thai bazsalikom

3-5ek halszósz (só helyett)

A tésztának felteszek nagy mennyiségű vizet forrni. Közben az avokádóragu hozzávalóit, kit-kit megpucolva, kimagozva, kifacsarva, lereszelve, darabokban beledobálom egy aprítógépbe, és krémesre pürésítem. Amikor a víz forr, sózom, és beleteszem a tésztát. Majdnem al dentére főzöm, ekkor a fagyott halszeleteket hozzáadom a főzővízhez. Brutálisnak hangzik, hogy visszahűtöm a vizet, de pillanatok alatt újra forrni fog, ennyi meg pont elég lesz a halnak, hogy megfőjjön és a tésztának, hogy elérje a fogkemény állapotot. A tésztát a hallal leszűröm, tálba teszem, meglocsolom a kókusztejjel, elkeverem (nem kell megijedni, hogy a hal darabokra törik - ez a dolga), tálakba adagolom, és kanalazok rájuk az avokádóraguból. Díszíthetem valamilyen zöldségchipsszel. Rákkal is remekül működik.

Ha nem fagyott a hal vagy rák, amivel dolgozom, akkor egy serpenyőben lepirítom kevés olajon, sózom, borsozom, és tálaláskor a raguval megpúpozott tésztahalom tetejére illesztem egyben. Díszítem, végül elmerülök benne.

Ez a fúziós fogás - ami addig fúziós csak, amíg thai ragut és olasz tésztát használok: rizstésztával már totál távol-keleti lenne - nyers, vitamindús hozzávalók miatt csupa egészség (...a tésztát leszámítva), a fűszereknek köszönhetően rendkívül ízgazdag. Rizstésztával illetve rizzsel is ki fogom próbálni ezt a ragut. Utóbbi esetben halszték mellé tenném, amihez készítenék egy kevés lágyan ízesített kókusztejmártást, és a ragut rizzsel elkeverve formában tenném mellé. Amint megcsinálom, follow up-ban felkerül majd az is, ígérem.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr818090078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása