SPOOON 1-2-3

Amíg a szezon berobban

2013. április 26. - Bezzegh Éva

Nálam addig nem jön el a szezonálisok ideje, amíg a biopiacon meg nem látom a hazai termelők standjainál a napérlelte zöldséget, gyümölcsöt. Felőlem árulhatja az epret az útszéli zöldséges, én arra esküszöm, ami hazai, ami a napsütötte földön terem, mert az az igazi, a vitamindús, az ízgazdag. Talán ezen a hétvégén már szembejönnének velem az idény főszereplői, ha nem utaznánk el Villányba a Stílusos Vidéki Éttermiségre, úgyhogy marad a jövőhét, addig meg főzünk azzal, ami van - mondjuk egy  ilyen tipikus őszi, akár a novemberi, Márton napi lakomákat idéző alapanyagokkal készítünk fogást (ezért is novemberi címkét tettem hozzá).

PIRÍTOTT ALMÁS-DIÓS LIBAMÁJTORONY MÉZZEL CSORGATVA

hozzávalók

1 hízott libamáj

a páchoz

1/2l (zab)tej

1ek

5 gerezd fokhagyma

a sütéshez

300g libazsír

továbbá

1 alma

1ek őrölt kardamom (elhagyhatom)

2 marék dió

méz ízlés szerint

, frissen őrölt bors

A májat megmosom, és egy-két nappal a sütés előtt fokhagymás-sós tejbe áztatom úgy, hogy ellepje. Lefedve hűtőben érlelem a sütés napjáig.

A sütéshez egy mélyebb és két lapos serpenyőt készítek elő. A mélyben felhevítem közepes lángon a zsírt, és amikor már forró, beleteszem a májat, visszaveszem a hőt, és sütöm minden oldalát lassan, időnként megforgatva, amíg át nem sül. Vigyázni kell, nehogy túlsüssük, mert megkeményedik! Amíg a máj sül, megmosom, négy vastag szeletre vágom az almát és kivágom a magházát. A diót durvára vágom. Az egyik lapos serpenyőbe a libazsírból két-három kanállal átmerek, azt forróra hevítem, és azon pirítom meg az almaszeletek mindkét oldalát, amit előtte megszórtam az őrölt kardamommal. A diónak szánt serpenyőt szárazon forrósítom fel, de csak akkor, amikor már a máj elkészült. 

A fogás összeállításához a májat kétcentis szeletekre vágom, sózom, borsozom, és a kardamomos sült almával lerétegzem a tányérokon. A tornyok tetejét megszórom a pirított dióval, és megcsorgatom a mézzel. Ér nekiesni.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5118090144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása