Amikor a csilis-aszaltszilvás káposztakrémleves gondolatát kifőztem magamból, és megosztottam a FB oldalunkon, érkezett a kedves állandó Olvasónk, Stephanie kérdése, hogy ez a leves sós-e avagy savanyú. Én a válaszomba rögtön bele is foglaltam az ígéretet, hogy bár ez egy édes fogás, nemsokára elkészítem a savanyú változatát is. Nos, ím.
SAVANYÚKÁPOSZTA-KRÉMLEVES KOLBÁSZCHIPSSZEL
hozzávalók
1/2kg savanyúkáposzta (hordós, eredendően babérlevéllel, köménnyel, borssal fűszerezve általában)
3/4l víz
2 bio zöldségleveskocka
1ek méz/nyírfacukor
2dl kefír (elhagyható)
néhány szelet csípős csabai kolbász (lehet írígykedni - én a szüleim verhetetlen házi kolbászát használtam)
frissen őrölt bors
lilahagyma
A kápszosztát a vízzel és a leveskockával felteszem főni, és fedő alatt addig hagyom, hogy a káposzta majdnem megpuhuljon, de még legyen benne egy kis "roppanás". Mivel a káposzta eleve babérlevéllel, köménnyel, sóval, borssal fűszerezett, gyakorlatilag semmi különösebb ízesítést a leves nem fog igényelni. Amíg a káposzta fő, a kolbászt hajszálvékony karikákra vágom, és szárazon egy serpenyőbe teszem. A szeletek mindkét oldalát megpirítom, és hagyom őket kihűlni. Amikor a leves kész, leveszem a tűzről, kiemelem belőle a babérlevelet, egy botmixerrel krémesre pürésítem, a mézzel helyreállítom a savasságát, egy kevés kivételével elkeverem benne az egész kefírt, és tálalom.
Tálalásnál a tányérokba mert levest megcsorgatom a maradék kefírrel, réhelyezem a ropogós kolbászchipszeket, csöpögtetek köréjük a kisült kolbászszaftból, és tekerek a levesre friss borsot. Aki szereti, turbózhatja még nyers lilahagymával díszítés és extra ízhatás gyanánt. Én ezt fotózás után tettem, úgyhogy ezért nincs a képen, de anélkül már nem is tudom elképzelni.
Éva