Az olasz konyha nagy kedvencünk, itt találtok is egy jó adag receptet a témában. Egy jó adag, a hűtőben már majdnem romlásnak indult zöldség felhasználásaként azonban most nem akartunk klasszikus minestronét (mely étel neve az olasz minestrare, "felszolgálni" szóból ered, vagyis egyszerűen felszolgált levest jelent) - mivel a cékla egyébként is egy kissé orosz irányba mozdította az ízvilágot, hát készült egy valahol a szoljanka-minestrone-vonalon elhelyezkedő leves.
CÉKLÁS MINESTRONE
kell hozzá
4 evőkanál olívaolaj
5 dkg szalonna vagy bacon
1 fej vöröshagyma
3 sárgarépa
1 zellerszár
1 l húsleves
1 cukkíni
1 cékla
3 nem szétfővő burgonya
3 hámozott, kimagozott paradicsom
egy csokor petrezselyemzöld
parmezán
Olívaolajon süsd zsírjára a szalonnát vagy bacont, majd párold üvegesre rajta a felkockázott vöröshagymát. Add hozzá a kis darabokra vágott répát, krumplit és zellert, párold pár percig. Öntsd fel a húslevessel, dobd hozzá a felkockázott paradicsomhúst, céklát és cukkínit. Sózd, borsozd, 10 perc alatt megfő. Elkészülés előtt belefőzhetsz kevés töltött tésztát (raviolit vagy tortellinit) is. Frissen reszelt parmezánnal, aprított petrezselyemzölddel hintve tálald.
Ádám