Az angolszász országokban, főként Angliában nagy hagyománya van Karácsonykor a puddingoknak, amit mi magyarok egy d-vel írunk, és egész mást értünk alatta. Nálunk vagy a polcról készen leemelt, vagy a "házilag" pudingporból készített, zselés, "röcögős" tejalapú cukros, leginkább az olasz panna cottára hajazó édesség az elterjedt. (Pedig ezt a változatot is lehet percek alatt, teljesen az alapoktól, adalékolt porbázis nélkül is készíteni tej+liszt+cukor+ízesítés, vagy zab-/mandulatej+liszt+méz+ízesítés összeállításban... liszt helyett zselét is használhatunk.)
Az eredeti pudding azonban teljesen más tőről fakad, és sajnos korántsem ilyen egyszerű az elkészítése. A sűrű massza tej és tojás mellett mindenkor tartalmaz kenyeret vagy valamilyen gabonaféleséget, aszalványokat az egyéb ízesítésen túl, amit aztán formába öntve, lefedve gőzfürdőben érlelnek, hogy megszülessen a Karácsonykor előszeretettel tálalt elég tömény ínyencség.
Nekem az Anyukám múltkori látogatása után megmaradt egy fél vekni diós ciabatta, amit ő imád, de nálunk egyszerűen nem fogy ennyi kenyér. Hogy a drága és finom holmi ne a kukában végezze, az angol pudding ötletére megalkottam egy villá,gyors, egyszerű, de annál finomabb édességet.
DIÓS-ALMÁS-KÖRTÉS KENYÉRPUDING
hozzávalók
1/4 kocka vaj
2 alma
2 körte
2 marék dió
1/2 kg diós vagy bármilyen jófajta kenyér
1/2l (zab)tej
2 nagy ek méz
1/2 szerecsendió
1/2tk őrölt fahéj
pár csepp vaníliaesszencia
A sütőt 180 fokra állítom. Egy tűzálló tálat kivajazok. Az almát és a körtét megmosom, félbevágom, a magházát kiszedem, és félcentis szeletekre vágom. A tejet a mézzel, a frissen reszelt szerecsendióval, a fahéjjal és a vaníliával alaposan elkeverem. A kenyeret centi vastagra szelem. A kenyér- és gyümölcsszeleteket a kivajazott tálba lerétegzem, nyakonöntöm az édes mártással, és végül megszórom a dióval, amaradék vajat pedig darabokban elosztom a tál tetején. 40 perc alatt készre sül a desszert, ami hidegen és melegen egyaránt tálalható... ünnepi alkalmakkor akár reggelire is.
Éva