A szüleim nem arról híresek, hogy szeretnek termelni. Az ő kertjükben fűre lépni majdhogynem tilos, ott a gyerekhinta sem fér meg még az eldugott hátsó részekben sem, a kevés virággal és fával, bokorral övezett kert funkciót nem igazán tölt be, inkább csak dísznek van. Ezt írta fölül a természet, amikoris ilyen-olyan gombák lepték el a gyep legszebb arcát nitrites műtrágyával előcsalogatni kívánó Édesapám ápolta füvet. A Papa egy idő után elvitte bevizsgáltatni a gombákat, amelyek közül az egyik, a gyapjas tintagomba nemhogy ehetőnek, de kimondottan ritka ínyencségnek is számít, aminek lelőhelyeként a szüleim címét regisztrálták is. Azóta két-háromnaponta szüretelnek, és többnyire elkészítik a maguk szokásos gombaételeit belőle, mint gombás rántottát, gombaleveset vagy gombásrizst. Az őszi szünet alatt, mikor családilag Békéscsabán jártunk, két szüret beleesett az otttartózkodásunk idejébe. Kaptam egy kis terepet a kísérletezésre. Ebből született egy véletlenül halálba elsózott gombás muffin, amiből a tervezett parmezánt is sikerült kihagynom (tán jobb is, hogy így megúszta), valamint ez az ő szájízükre szabott sonkás-gombás quiche-féle kosárka.
SONKÁS-GOMBÁS KOSÁR
hozzávalók
20dkg bármilyen gomba (én az ominózus gyapjas tintagombát használtam)
1ek vaj
2 gerezd fokhagyma
6 szelet szárított sonka (Pármai, Serranoi, St. Daniele, stb.)
2dl (zab)tejszín
1/2tk só
frissen őrölt bors
1/2 szerecsendió
1 tojás
1tk kakukkfű
10dkg parmezán
1 levelestészta
Egy serpenyőben felhevítem a vajat. A gombát megmosom, szárastól felaprítom, és a vajhoz adom. Magas lángon lepírítom, végül hozzáreszelem a fokhagymát, elkeverem, és el is zárom a gázt alatta. A tejszínt a tojással, sóval borssal, szerecsendióval és a lereszelt parmezánnal eldolgozom.
A sütőt 190 fokra állítom. A levelestésztából 12 formát kivágok. 6-ot meghagyok alapnak, a másik hatot csiga formában bevágom. Az első alap szélét vizes ujjal végigsímítom, és a csigaformában bevágott tésztacsíkból falat emelek rá, hogy kosárformát alkosson. Ezt megcsinálom mind a hat alappal. Végül kibálelem őket a sonkaszeletekkel, elosztom a kosarakban a gombát, nyakonöntöm a tejszínes mártással, és 20 perc alatt készre sütöm.
Én spenótsalátával tálaltam. A családnak is ízlett.
Éva