Ennél hülyébb szó meg aztán nincs is: borkorcsolya. Ki találta ezt ki. Szinte látom a csíkos sálba-sapkába csavart, rénszarvasos pulóveres, hokikorcsolyás borosüveget, ahogy suhan a jégen. El ne essen, abból baj lesz.
Az ételcsoportnak, melyet a fenti elnevezés takar, persze van létjogosultsága. Gyorsan ürülnek a borospoharak egy baráti beszélgetés közben, és elég hamar felmerül az igény valamiféle rágcsálnivaló iránt. A bolti ropi finom, csakhogy margarinnal készül (transzzsírok), valamint fényezik (minek egy ételt lakkozni?). Akkor legyen a ropi őse: grissini megvan? Pizzatésztából sodort ropogós rudak. Az jó lesz.
GRISSINI ASZALT PARADICSOMMAL
kell hozzá
20 dkg kenyérliszt (BL-80, BL-112)
4 aszalt paradicsom
1,5 dl langyos víz (a liszttől függ)
negyed kocka friss élesztő
kávéskanál só
teáskanál nádcukor/méz
egy-két evőkanál olívaolaj
A paradicsomon kívül az összes hozzávalóból dagassz rugalmas tésztát (a víz pontos mennyisége a liszttől függ, plussz liszttel/vízzel érheted el a megfelelő állagot). Keleszd egy órát, gyúrd át, keleszd mlg egy órát. Gyúrd hozzá a felszeletelt paradicsomot és nyújts a tésztából hosszú rudacskákat. 240-250 °C-os sütőben 10 perc alatt megsülnek (ne használj légkeverést).
Ádám