SPOOON 1-2-3

Gumibarack

2012. szeptember 05. - Bezzegh Éva

Sikerült megint olyan őszibarackot venni, amit szerintem nem szabadna eladni, legalábbis felhasználási tanács nélkül. Érett, magyar termés, illata kicsit gyenge, de azért van, a húsa viszont olyan, mint a gumi, íze semmi, és persze nem válik el a magtól. Elsőre azt gondoltam, hogy ez valami kényszerérett, rettentő silány termény, de egy kis kutakodás után minden világos lett.

A fajta neve Babygold, becenevén "gumibarack". Találó. Konzervbaracknak is szokták nevezni, mert remekül bírja a befőzést-tartósítást, kevés a leve, húsa nem puhul meg még túléretten sem - nyersen azonban szerintem konkrétan ehetetlen. Más gyümölcsre is igaz, hogy érdemes elolvasni, milyen fajtát veszünk (almánál, körténél tudjuk, hogy az idared, jonatán, starking, klapp, vilmos ízlik-e jobban), de mostantól a barackot is figyelni fogom.

Ha már befőzőbarack, akkor a megfelelő sorsot szántam neki: chutney-t főztem belőle. A "csátni" indiai mártás, a tamil caṭnī szóból ered, ami annyit tesz: fűszeres köret. Nagyon tág kategória, szinte minden, húsok, raguk (curryk) mellé kínált fűszeres mártás nevezhető csátninak. Általában hidegen fogyasztják, de nem szentségtörés melegen enni.

Roséra sült kacsamell vagy szűzérme mellé telitalálat.

BARACKCHUTNEY

kell hozzá

őszibarack (Babygold befőző- vagy gumibarack)

egy friss chili

egy teáskanál garam masala

fél vörös- vagy shalotthagyma

egy darabka friss gyömbér

két-három evőkanál méz vagy golden syrup

egy evőkanál balzsamecet

egy csipet

A barackot hámozd meg, kockázd fel, majd egy kis vízzel tedd fel főni. A chilit vágd ketté, magozd-erezd ki, majd a fűszerekkel, mézzel, reszelt gyömbérrel, felaprított hagymával keverd a barackhoz. Kis lángon főzd egy fél órát, vagy amíg megpuhul a gyümölcs. Töltsd jól zárható üvegbe, hűtőben hetekig eláll.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8718089904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása