SPOOON 1-2-3

Crema di olive

2012. augusztus 27. - Bezzegh Éva

Pár éve letoltunk a barátokkal Olaszországban egy agriturismo túrát – ez azt jelenti, hogy farmokon, évszázados kis villákban, tanyákon, esetenként a családdal egy fedél alatt szállsz meg. Toszkánában egy több száz éves, csak finoman felújítgatott házban laktunk, patinás-kopottas falak, gerendás mennyezet, zsalugáter, védőszent a szoborfülkében, gyümölcsfaliget, szőlőtőkék, pókok, ahogy azt kell. Reggel felpattanhatsz a rozoga bringára, áttekerhetsz a kőhajításnyira büszkén magasodó középkori városkába (Twilight rajongóknak ugye nem kell bemutatni Volterrát és Montepulcianót), estére a Mamma főzi a hétfogásos vacsorát. Elképesztő élmény. Csak az a toszkán kenyér, azt nem sikerült megszeretni; egy ideig olyan drága volt a só a környéken, hogy egész egyszerűen nem tettek a kenyérbe. A hagyomány mindezt megőrizte, az (egyik) helyi kenyérféle ma is sótlan, ami számomra majdnem élvezhetetlenné teszi.

 

Egy ilyen ezredéves városkában kóstoltam először a crema di olivét, azaz olívabogyókrémet, amit Olasz- és Spanyolországban is készítenek. Semmi nagy megfejtés, a bogyót pépesítik olívaolajjal, esetleg fűszerekkel. Látványra talán nem a legínycsiklandóbb (főleg a fekete változat), de az íze annyira rendben van, hogy én nem tudok vele betelni. Késő nyáron, kora ősszel van szerte Toszkánában az olívaszüret, amit sok helyen még ma is létráról, kézzel végeznek. Igazi közösségi esemény ez, nagy tervem, hogy egyszer részt vegyek ilyesmin.

 

Egy marokkói ízpárosítás (olíva-citrom-fahéj) adta a ötletet az alábbi változathoz, ami így pán-mediterrán receptté avanzsált: olasz-spanyol-mór fúzió. A „recept”, már ha lehet annak nevezni, rém egyszerű.

 

OLÍVAKRÉM CITROMMAL ÉS FAHÉJJAL


kell hozzá:

20-30 dkg zöld, magozott olívabogyó

egy-két evőkanál olívaolaj

egy-két gerezd fokhagyma

egy késhegynyi fahéj

egy fél citrom leve

frissen őrölt feketebors

esetleg egy kevés friss chili

Minden hozzávalót turmixolj pépesre. Olívaolajjal megcsepegtetett, pirított kenyérszeletekre kenve az igazi.

A ételt a spanyol olívabogyóból készült receptek versenyéhez készítettük. Ha kedvet kaptok egy kicsit kísérletezni Ti is az olajbogyóval, fotozzátok le az ételt, és a recepttel együtt nevezzétek be a versenybe - egy spanyol út a főnyeremény.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4118089896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása