SPOOON 1-2-3

Szezonja van

2012. június 18. - Bezzegh Éva

E percekben epreket eszegetek.

Ezt a szűk egy hónapot ki kell használni, egyétek az epret, legjobb frissen (én egy kis tört fekete borssal szeretem), de befőzni is ér.

Az alábbi torta egy klasszik francia recept. Jó hidegen az igazi. A cukrászkrém házilag főzve nem nagy feladat, de bio pudinggal helyettesíthető.

TARTE AUX FRAISES, azaz epres torta

kell hozzá

a tésztához

25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)

15 dkg vaj

8 dkg (nyírfa)cukor/méz

1 tojás

a cukrászkrémhez

fél liter tej

4-5 tojássárgája

egy rúd vanília vagy kiskanál vaníliaesszencia

8 dkg (nyírfa)cukor/méz

4 dkg (teljes kiőrlésű) liszt

3 dkg kukoricaliszt

eper (vagy meggy, cseresznye, ...)

A tészta hozzávalóit a robotgép kései fél perc alatt összedolgozzák, de kézzel is begyúthatod. Nyújtsd ki, bélelj ki vele egy pite- vagy tortaformát, szurkáld meg sűrűn villával, és tedd a mélyhűtőbe. Melegítsd a sütőt 180°c-ra.

A tejet forrald fel a vaníliarúddal, majd kapard ki a magokat és keverd a tejhez - mindenestül hagyd hűlni szobahőmérsékletűre. A tojássárgáját keverd el a cukorral/mézzel, a lisztekkel, majd higítsd a langyos tejjel (ha lassan adagolod, nem lesz csomós).

A tortát süsd meg kb. 15 perc alatt, legyen halványbarna. A tejes keveréket lassú tűzön folyamatosan kevergetve melegítsd, szép lassan besűrűsödik (tejfölállag a cél). Öntsd a kihűlt tortaalapba. Dobáld bele a friss gyümölcsöt, hagyd hűlni.

A mentalevél pedig minden gyümölcshöz passzol.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2818089848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Detti 2012.07.24. 18:52:38

Gyönyörű!!!

Spooon 1...2...3! 2012.07.24. 20:10:24

Köszönjük! (Á)
süti beállítások módosítása