Amivel engem a világból mindig is ki lehetett kergetni, az a kaszinó tojás, az átkos vendéglátókultúrájának - ha egyáltalán lehet így nevezni - aszpikos borzalmai és majonézes salátái a szétszáradt töltött sültek mellett azokon a gusztusosnak és ízlésesnek semmi szín alatt nem nevezhető hidegtálakon. (Még 3 éve futottam bele vidéken egy jótékonysági esten ilyen menüsorba. Álmaimban ne jöjjön elő!) Viszont magát a tojást minden formában szeretem, emellett azt gondolom, a töltött tojás sem egy annyira elvetemült gondolat, csak hagyjuk már azt a nyomorult csavart mintát, a majonézt és a pirosaranyat, na!
TÖLTÖTT TOJÁSVARIÁCIÓK
hozzávalók
20db főtt tojásfehérje
a szardíniáshoz
5 főtt tojássárgája
1/2 doboz szardínia kevés olajjal
só
frissen őrölt bors
1/4 citrom leve
2ek joghurt
1 szál újhagyma
2ek aprított snidling
1ek kapribogyó
a kaviároshoz
5 főtt tojássárgája
1 tégely vörös vagy fekete kaviár (attól függ, milyen színű töltetéket van kedvünk csinálni
1/4 citrom leve
1 gerezd fokhagyma
frissen reszelt szerecsendió
az avokádóshoz
5 főtt tojássárgája
1/2 avokádó
1 gerezd fokhagyma
1/4 lime leve
1ek friss korianderzöld
1/2 lilahagyma
1ek joghurt
só
frissen őrölt bors
friss piros chili (elhagyható)
a szárított paradicsomoshoz
5 főtt tojássárgája
5db szárított paradicsom
2ek krémsajt
1 gerezd fokhagyma
4-5 levél friss bazsalikom
só
frissen őrölt bors
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm, majd kihűtöm, és héjastól kettévágom. A sárgákat kiszedem, 5-5 tojássárgáját külön teszek, a fehérjéket egy tálra sorakoztatom.
A különböző töltelékek hozzávalóit egy robotgépben pürésítem, majd az előkészített fehérjékbe kanalazom, ízlés szerint díszítem és tálalom. Ha előre szeretnék készülni, akkor a töltékeket egy-egy dobozban lezárva hűtőbe teszem, és legkésőbb másnap tálalom. Füstölt, főtt vagy épp szárított sonkák egyaránt remekül passzolnak a tojásokhoz, akárcsak Ádám kalácsa.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!
Éva