SPOOON 1-2-3

Sosem látott Normandia

2010. október 20. - Bezzegh Éva

Szeretem az őszt. Ha lehet, jó egész nap lustálkodni, takaró alól valami vicces filmet nézni, közben teát szürcsölni (nem megvárni, hogy kihűljön), és süteményt falni. Akár valami könnyű, francia, gyümölcsös pitét, azaz tarte-ot.

Nagyon bírom a falusi francia gasztronómiát. Francia étteremben nem ettem még igazán jót, de a népi finomságok, amik beszivárogtak a nagyvárosi pékségekbe is, őrület finomak. Normandiában még sosem voltam, de az onnan ismert ízek (camembert, almás mindenféle) alapján elég fasza kis vidéknek tűnik.

Ez a recept (ami a "Nélkülözhetetlen desszertek" könyvben is olvasható) nagyon könnyű és gyors, és nagyon őszi: az alma ízét nem nyomja el semmi. Fontos, hogy vajat használj, mert a margarin műíze elrontaná az egészet.

NORMANN ALMATORTA

Kapj elő:

az omlóstésztához

20 dkg lisztet (lehet teljes kiőrlésű)

10 dkg vajat

5 dkg cukor vagy méz

a töltelékhez

2 nagy almát

3 evőkanál cukrot (barnacukrot, mézet, nyírfacukrot)

1 tojást

1 dl tejszínt

1 evőkanál Calvadost vagy más, almából készült égetett szeszt (elhagyható)

Az omlós tészta a szokásos módon készül. Az asztalra szórd ki a lisztet és cukrot, a vajat kis kockákra vágva dobd rá, majd kezd elmorzsolni a liszttel. Eleinte nem úgy néz ki, mint ami össze fog állni. Ha végképp nem boldogulsz, egy-két evőkanál hideg vizet adhatsz hozzá. Ha összeállt, tedd be kicsit a hűtőbe.

Az almákat pucold meg, magozd ki, és vágd vékony cikkelyekre.

A hűtőből kivett tésztát nyújtsd ki és béleld ki a tortaformát (lapos, fodros szélű piteforma). Szurkáld meg és 190 °C-os sűtőben süsd 15 percig, amíg kezd kicsit barnulni. Legyezőszerűen (vagy ahogy akarod) borítsd be almaszeletekkel az egész tésztát. Szórd meg 2 evőkanál cukorral vagy csurgasd meg mézzel, és tedd vissza sülni 10 perce.

Ezalatt keverd össze a tejszínt, maradék cukrot/mézet, tojást és a Calvadost. Öntsük a félig megsült almákra és süsd addig, míg a krém megszilárdul és kicsit megpirul.

Csináltam hozzá fahéjas sodót, de elrontottam: túlfőztem, ki kellett dobni az egészet, ezért kép sincs róla. Bénázni ér.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8018089410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flory 2010.11.14. 23:48:08

Ezt a tortát - legalábbis kísértetiesen hasonlót - sütöttem a hétvégén, család nagy kedvence...imádom készíteni :) Egyszerű, gyors és nagyon finom. Vaníliafagyival sem utolsó :)

Ádám spooon 2010.12.03. 00:41:11

Flory, a fagyi remek ötlet.
süti beállítások módosítása