SPOOON 1-2-3

Tízperces látványkonyha

2010. június 23. - Bezzegh Éva

Mikor ezt a fogást a Drágám elé tegnap este letettem, azt mondta: "Atttyaisssten, mi van itt? Hűűű, de szép! Hány órát töltöttél el a konyhában ma ezzel?" Amikor mondtam neki, hogy 10 percet, hihtetlenkedve fogott hozzá a vacsorájának, aminek a végére érve (volt mégy egy kis desszert is, az egy másik 10 perc volt) úgy summázott: "Isteni volt, Kicsim!"

Nos, lehet előkészíteni a 3 edényt egyszerre, a vágódeszkát, konyhakést... és a stoppert.

ROZMARINGOS SZŰZÉRME GYÖMBÉRES ZÖLDBORSÓ-ÉDESKÖMÉNY-ÚJHAGYMA PÜRÉVEL, PÁRMAI ROPOGÓSSAL

Hozzávalók

4 szelet pármai sonka (amiben nincs adalékanyag)

A szűzérmékhez:

1 kb. 30-40dkg-s szűzpecsenye

2ek olívaolaj

1/2 citrom héja

pár csepp citromlé

1ek friss rozmaring

, frissen őrölt bors

kevés balzsamecet a sütéshez

A borsópüréhez:

1ek vaj

1 szál újhagyma

1 édesköménygumó

10dkg friss zöldborsó

2cm friss gyömbér

kb. 2dl víz

, frissen őrölt bors

1-1ek joghurt a tálaláshoz

Először a borsópürét készítem elő. Egy lábasban megolvasztom a vajat. Az újhagymát felszeletelem, hozzáadom a vajhoz, megdinsztelem. Miközben a hagyma párolódik, az édesköményt feldarabolom, a hagymához keverem. 2 perc párolás után jöhet bele a zöldborsó, a víz és némi só. Fedő alatt 5-7 percig, de legalább is, amíg a borsó meg nem puhul, párolom a zöldségeket.

Közben felforrósítok egy lehetőség szerint vasserpenyőt, de a sima teflon is jó. A húspáchoz az olajat kevés sóval, borssal összekeverem. A rozmaringot felaprítom, hozzáadom az olajhoz, majd belereszelem a fél citrom héját, hozzácsöpögtetek pár csepp citromlevet, és az egész pácot pár könnyed mozdulattal elkeverem. A szűzpecsenyét 3cm vastag szeletekre vágom, a pácban jól megforgatom, és teszem is a tűzforró serpenyőbe. Visszaszámlálás indul.

Egy másik serpenyőt forrósítok a sonkának. A zöldborsó alatt elzárom a tüzet, a zöldségeket egy botmixerrel összepürésítem, ízlés szerint sózom, borsozom, és belereszelem a gyömbért (egy kis menta sem árt neki, vagy az édeskömény zöldje). A szűzérméket 1-2 perc után megfordítom, hogy a másik oldalon is lezárjam a rostokat, és a nedveség belül maradjon. Egy perc után kevés balzsamecettel megspriccelem a sülő húsokat, és az így keletkezett savak segítségével a húsok mindkét oldalával megdörzsölve a serpenyő alját felszedem a húspörköket - ettől az érmék is szép fényes barnák, és kicsit karamellizált ízűek lesznek. A másik felforrósodott serpenyőbe belefektetem a pármai sonkát, és ropogósra sütöm. A szüzet már veszem is ki, mert rozén szép és finom, de aki jobban átsütve szereti, még hagyhatja egy fél percet.

Talalásnál a szűzérmék mellé kis tégelyben kínálom a zöldborsó-édeskömény pürét kevés joghurttal és frissen őrölt borssal, valamint a ropogós pármai sonkával díszítve.

Szép estét!

Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7118089280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása