...azaz rögtönzött pizza. A hétvégén ugye eljött a nyár, ezt mi grillezéssel, napozással és fröccsözéssel (a málnás rozé és a bodzás fehér mindent visz) lovagoltuk meg. Vasárnapra minden feltankolt alapanyag elfogyott, viszont volt napok óta a hűtőben pihenő pizzatészta. A pöcslógató, éhes gasztrobloggerek (Dorci és én) rögtön vérszemet kaptak.
A pizza alaptészta Dolce Vitától van, érdemes az örök receptek közé eltenni, mert tökéletes. Rápakolni pedig szinte bármit lehet, de a jó ízlés nevében a következőket ne: ananász, csiperke, gépsonka, párizsi, virsli, krinolin, krumpli, bolti fűszerkeverékek, ketchup és trappista. Minden más mehet.
RÖGTÖNZÖTT PIZZA
Hozzávalók a pizzatésztához:
50 dkg liszt (a sima búzaliszt, a BL 55 nem az igazi, érdemes BL 80-at venni - hiperekben is elég nagy a lisztválaszték, de bioboltokban, Culinarisban biztosan kapsz jó lisztet)
egy zacskó (7 g) szárított élesztő
3 evőkanál olívaolaj
3 dl langyos víz
só
egy evőkanál méz
A pizzaszószhoz (amit mi csináltunk):
5 nagy paradicsom
olívaolaj
só
bors
egy nagy marék friss oregánó
egy kis chili
A feltéthez:
25 dkg leveles spenót
2 tojás
felkockázott sonka
2 nagy gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
egy teáskanál barnacukor (elhagyható)
reszelt parmezán
A pizzatésztához a lisztet, olajat, sót, langyos vizet, a mézet és az élesztőt összekeverjük, majd 10 percen át dagasztjuk (géppel a legegyszerűbb). Legalább két órát kelesztjük, utána átnyomkodjuk (a keletkezett szén-dioxid helyére oxigént gyúrunk, az élesztő így tovább dolgozhat) és megint 2 órát kelesztjük. Nagy tálban a hűtőben napokig eláll, és annál finomabb lesz, minél később sütjük meg. Az élesztős tésztának, főleg a kenyérféléknek, mint a pizza is, idő kell.
A tészta két nagy pizzához elég. Lisztes deszkán nyújtjuk, a sütőt 230-240 fokra melegítjük.
A pizzaszószhoz a friss paradicsomot, oregánót és chilit az olajjal pürésítjük. Só, bors ízlés szerint.
A spenótleveleket felcsíkozva fokhagymás olajon megpároljuk. Só, bors, ahogy tetszik.
A hagymát karikákra vágjuk és vajon vagy olajon lassan dinszteljük. Alacsony hőfokon kb. 20 perc alatt a hagyma saját cukotartalmánál fogva karamellizálódik. Erre rásegíthetünk egy teáskanál cukorral vagy mézzel.
A kinyújtott pizzatésztát megkenjük a szósszal, megpakoljuk a spenóttal, hagymával, sonkakockákkal, a közepére pedig ráüthetünk egy tojást. Megszórjuk reszelt parmezánnal, ami ugyan meg nem olvad, de kiegészíti az ízeket.
A 230-240 fokos sütőben kb. 10 perc alatt sül meg.
Dorci és Ádám