SPOOON 1-2-3

Pizza improvvisata

2010. június 14. - Ádám (spooon)

...azaz rögtönzött pizza. A hétvégén ugye eljött a nyár, ezt mi grillezéssel, napozással és fröccsözéssel (a málnás rozé és a bodzás fehér mindent visz) lovagoltuk meg. Vasárnapra minden feltankolt alapanyag elfogyott, viszont volt napok óta a hűtőben pihenő pizzatészta. A pöcslógató, éhes gasztrobloggerek (Dorci és én) rögtön vérszemet kaptak.

A pizza alaptészta Dolce Vitától van, érdemes az örök receptek közé eltenni, mert tökéletes. Rápakolni pedig szinte bármit lehet, de a jó ízlés nevében a következőket ne: ananász, csiperke, gépsonka, párizsi, virsli, krinolin, krumpli, bolti fűszerkeverékek, ketchup és trappista. Minden más mehet.

RÖGTÖNZÖTT PIZZA

Hozzávalók a pizzatésztához:

50 dkg liszt (a sima búzaliszt, a BL 55 nem az igazi, érdemes BL 80-at venni - hiperekben is elég nagy a lisztválaszték, de bioboltokban, Culinarisban biztosan kapsz jó lisztet)

egy zacskó (7 g) szárított élesztő

3 evőkanál olívaolaj

3 dl langyos víz

egy evőkanál méz

A pizzaszószhoz (amit mi csináltunk):

5 nagy paradicsom

olívaolaj

bors

egy nagy marék friss oregánó

egy kis chili

A feltéthez:

25 dkg leveles spenót

2 tojás

felkockázott sonka

2 nagy gerezd fokhagyma

2 fej vöröshagyma

egy teáskanál barnacukor (elhagyható)

reszelt parmezán

A pizzatésztához a lisztet, olajat, sót, langyos vizet, a mézet és az élesztőt összekeverjük, majd 10 percen át dagasztjuk (géppel a legegyszerűbb). Legalább két órát kelesztjük, utána átnyomkodjuk (a keletkezett szén-dioxid helyére oxigént gyúrunk, az élesztő így tovább dolgozhat) és megint 2 órát kelesztjük. Nagy tálban a hűtőben napokig eláll, és annál finomabb lesz, minél később sütjük meg. Az élesztős tésztának, főleg a kenyérféléknek, mint a pizza is, idő kell.

A tészta két nagy pizzához elég. Lisztes deszkán nyújtjuk, a sütőt 230-240 fokra melegítjük.

A pizzaszószhoz a friss paradicsomot, oregánót és chilit az olajjal pürésítjük. Só, bors ízlés szerint.

A spenótleveleket felcsíkozva fokhagymás olajon megpároljuk. Só, bors, ahogy tetszik.

A hagymát karikákra vágjuk és vajon vagy olajon lassan dinszteljük. Alacsony hőfokon kb. 20 perc alatt a hagyma saját cukotartalmánál fogva karamellizálódik. Erre rásegíthetünk egy teáskanál cukorral vagy mézzel.

A kinyújtott pizzatésztát megkenjük a szósszal, megpakoljuk a spenóttal, hagymával, sonkakockákkal, a közepére pedig ráüthetünk egy tojást. Megszórjuk reszelt parmezánnal, ami ugyan meg nem olvad, de kiegészíti az ízeket.

A 230-240 fokos sütőben kb. 10 perc alatt sül meg.

Dorci és Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr9818089266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ayad 2010.06.27. 09:08:05

il Molino márkájú, kifejezetten pizzatésztához való liszt kapható a Toscana Gustoban! (http://www.toscanagusto.hu)

Ádám spooon 2010.06.28. 15:00:28

Köszönjük a tippet, ki fogjuk próbálni!
süti beállítások módosítása