SPOOON 1-2-3

Játszd: újra-Barbara!

2010. június 09. - Bezzegh Éva

...azaz rebarbara. :DDD

Előszóként: nagyon megszerettem, pedig a tíz évvel korábbi, egyik angliai utam előtt még csak nem is hallottam róla. Tetszik az élénk zöld-vörös színe, üdítőnek találom a fanyar ízét, és egyáltalán csípem a különlegességét, amit minden ételnek kölcsönöz, amibe belekerül. Ezt a receptet - hogy, hogy nem :) - megint a Nélkülözhetetlen oldalain leltem, de ahogy ez tőlem elvárható, a hozzávalókba belebabráltam kicsit, és egy spontán ötlet mentén kidolgozott kis ínyecséggel kiegészítettem a desszertet.

REBARBARÁS-KÖRTÉS MORZSA GYÖMBÉRES JOGHURTFAGYIVAL

Sokan abban a tévhitben élnek velem kapcsolatban, hogy mivel többnyire egészségesen igyekszem táplálni a családot, a háztartásból és az életünkből, ha rajtam múlik, ki vannak iktatva, hovatovább, tiltva az édességek. Mint azt írtam: téves! Az édességek és az egészségtudatos táplálkozás nem mindenkor állnak szemben egymással: a jól megválogatott, tiszta alapanyagokból házilag csodákat lehet művelni, ami nem, hogy rombolja, de támogatja az egészséget - testben és lélekben egyaránt.

A helyzet az, hogy a lányom édességfüggő, és ha nem akarom a könnyebb megoldást választva mindenféle cukros, adalékanyaggal teli csokival, keksszel, cukorkával, sütivel, azaz előrecsomagolt késztermékekkel tömni, amit csak kényelmesen leemelek a polcról - ennek a kénylemnek, tegyük hozzá, az egészségoldalon hatalmas ára van!!! -, kénytelen vagyok a hétköznapokba is beilleszthető, könnyű, minimális idő- és energiaráfordítást igénylő, egészséges desszerteket sorozatgyártani, akár heti háromszor is. Ez az egyik közülük, amit - ha előrelátóan fagysztunk le rebarbarát - többnyire évszaktól függetlenül percek alatt az asztalra tudunk varázsolni.

Hozzávalók

60dkg rebarbara

2 citromhéjcsík

1-2ek méz

2 kemény, édes körte

5dkg hengerelt zabpehely

3.5dkg teljeskiőrlésű liszt

6dkg méz

5dkg sózatlan vaj

A gyömbérfagyihoz

1/2l natúr joghurt

5cm frissen reszelt gyömbér

3-4ek méz (ízlés szerint)

Mivel a morzsát melegen, a fagyit krémesen szeretném tálalni, 2 fázisban 2 órás időeltolódásban fogom megcsinálni az előkészületeket 3 órával a tálalás előtt elkezdve. Az első etapban 3, a másodikban 15 percnyi munkára lesz szükség.

Először a fagyit készítem el, mert annak kell 2-3 óra, hogy lehűljön. Maga a művelet tényleg nem tart tovább 3 percnél mindennel együtt. A joghurtot a mézzel és a reszelt gyömbérrel (nekem mindig van a fagyasztóban, bármeddig eláll, használatkor pedig pucolás nélkül, simán csak átküldöm fagyosan egy finom reszelőn a kívánt mennyiséget) alaposan elkeverem. Kész. Ennyire bonyolult. :) Kis decis üvegtálkákba adagolom, és 2-3 órára beteszem a fagyasztóba. Fontos, hogy nem tovább, mert mindenféle állományjavítók és egyéb adalékanyagok hiányában hosszabb fagyasztás esetén a joghurt állagát teljesen szétzilálnák a jégkristályok, így viszont fantasztikusan krémes lesz a fagyim. Az is fontos, hogy ne egy nagy dobozban tegyem a jégre, mert a külseje ennyi idő alatt megfagy a jogurtfagyinak, viszont a belseje még folyni fog.

2 óra elteltével (nagyjából egy órával a tálalás előtt) belefogok a desszert fő alkotóelemének az összeállításába. A rebarbarát megmosom, 3 cm-es darabokra vágom, és felteszem egy lábasban a citromhéjakkal valamint 1ek vízzel párolódni kb. 15 percre alacsony lángon, fedő alatt. Fontos, hogy ne főjön szét, de már valamennyire puha legyen a párolás végére. Amíg a rebarbara kiforrja magát, minden egyebet megcsinálok: a sütőt 180 fokra izzítom, meghámozom, kimagozom, majd 2 cm-es kockákra vágom a körtét, illetve elkészítem a zabmorzsát. Ehhez a zabpelyhet és a lisztet vegyítem, elkeverem benne a mézet, végül beletördelem a vajat, és az ujjammal alaposan eldolgozom. Egy morzsás állagot kell, hogy kapjak a művelet végén. Amikor a rebarbara kész, egy kicsit ki is hűlt, kiveszem belőle a citromhéjat, és elkeverem benne az 1-2ek mézet (attól függően, hogy mennyire savanyú a rebarbara) valamint a körtét. Egy kisebb hőálló tálba öntöm a körtés keveréket, a zabmorzsával egyenletesen bevonom, és a tálat 15-20 percre beküldöm a sütőbe, de legalább is amíg meg nem pirul a teteje. 

Sütőből kivéve pár perc pihentetés után melegen tálalom, mellé kínálva a gyömbéres joghurtfagyit.

Üdítő nyári nyalánkság! Jó étvágyat hozzá!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8918089260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása