SPOOON 1-2-3

A hódító

2010. május 21. - Bezzegh Éva

Igazából ezt a receptet, pláne, mivel egy laza kis salátaköretről beszélünk, az előző főételbejegyzés "follow up"-jaként illene posztolnom (gyööööönyörű magyar mondat volt - hajrá, információs társadalom!), de akkorát üt, hogy önmagában megér egy teljesértékű bejegyzést.

RETEKTZATZIKI

A recept nem a sajátom, hanem egy remek BBQ könyvből származik, amit nyaranta előszeretettel forgatok. Ezt a salátát 7-8 éve csináltam meg a könyvből először. Azóta bárkinek bemutatom, az azonnal beépíti a "rendszerbe", mert rendkívül gyors, egyszerű, elegáns és egészséges. Akkora sztár, hogy emiatt a pácolt, grillezett csirkét a fotón is a háttérbe szorítottam, és annak az elkészítési módját csak mellesleg fogom leírni, hogy ne tompítson a retekceleb fényén. 

Hozzávalók

2cs hónapos retek

1 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma (igény szerint lehet több is - nálunk általában van rá igény)

2dl sűrű joghurt (görög)

1ek vörösborecet

1tk méz (elhagyható)

, frissen őrölt bors

A retket és a lilahagymát nagylyukú, a fokhagymát kislyukú reszelőn lereszelem. A reteknek a levét picit kinyomkodom, hogy ne tzatzikileves, hanem egy kenhető krém legyen a végeredmény. A reszelékeket összekeverem, a joghurtot beledolgozom, ecettel, sóval, borssal, mézzel ízesítem, és alaposan elkeverem. Lefedve legalább fél órán keresztül szobahőmérsékeleten hagyom állni, hogy összeérjenek az ízek, majd lehűtöm. Akár egy nappal korábban is érdemes elkészíteni.

A csirkepác receptje szintén ebből a könyvből, ami eredetileg ROZMARINGOS-BORSOS KARAJ néven fut, és olyan remek, hogy semmi változtatást nem igényel (itt jegyzem meg, hogy semmi bajom a karajjal, nagyon szeretem, és az egészséges étrenddel is kiválóan összeegyeztethető, de a recept elkészítésekor csak csirkém volt itthon):

Hozzávalók

4 csirkemellfilé

4 gerezd fokhagyma

2ek szemes feketebors

3ek friss rozmaringlevél

1tk édesköménymag

1 friss piros chilipaprika

1ek friss citromlé

3ek olívaolaj

extra citrom

A pác hozzávalóit robotgépben pépesítem, megkenem vele a csirkéket, és azonnal dobhatom is a grillrácsra vagy az öntöttvas-serpenyőbe. A rostokat a hirtelen hővel mindkét oldalon 1-1 percnyi sütéssel lezárom, így a szaft belül marad. További 3-5 percet sütöm oldalanként vigyázva, hogy ne szárítsam ki, és legfőképp meg ne szúrjam a húst, hogy a nedvek nehogy távozzanak. Ha kész, facsarok rá még egy pici citromlevet.

A fentiek bármelyikének elkészítése mellet is döntötök, bártan mondhatom: teljesen konyhakülsős agglegények is elkezdhetik. A hétvégére jó időt ígérnek. Ezekkel a receptekkel felfegyverkezve akár ki is vonulhattok a szabadba grillezni, lenyűgözni.

Na, nehéz dolog a főzés?

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2818089238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dorci_spooon 2010.05.21. 14:30:11

Engedelmeddel Évi, még hozzátenném a retek tzatzikihez az én verziómat:
Mézet, cukrot nem teszek bele. Szerintem nélküle is nagyon fincsi, viszont teszek bele 1 kis marék metélő hagymát, és 4 szál petrezselymet nagyon apróra vágva.
Nem borecettel hanem almaecettel keverem ki, az még gyorsítja is az emésztést, sőt zsírégető hatása is van. Valamint 2dl görög joghurtot, 2 ek. creme fraiche-el keverek el és így lágyabb krémesebb lesz az íze.
süti beállítások módosítása