Igazából ezt a receptet, pláne, mivel egy laza kis salátaköretről beszélünk, az előző főételbejegyzés "follow up"-jaként illene posztolnom (gyööööönyörű magyar mondat volt - hajrá, információs társadalom!), de akkorát üt, hogy önmagában megér egy teljesértékű bejegyzést.
RETEKTZATZIKI
A recept nem a sajátom, hanem egy remek BBQ könyvből származik, amit nyaranta előszeretettel forgatok. Ezt a salátát 7-8 éve csináltam meg a könyvből először. Azóta bárkinek bemutatom, az azonnal beépíti a "rendszerbe", mert rendkívül gyors, egyszerű, elegáns és egészséges. Akkora sztár, hogy emiatt a pácolt, grillezett csirkét a fotón is a háttérbe szorítottam, és annak az elkészítési módját csak mellesleg fogom leírni, hogy ne tompítson a retekceleb fényén.
Hozzávalók
2cs hónapos retek
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma (igény szerint lehet több is - nálunk általában van rá igény)
2dl sűrű joghurt (görög)
1ek vörösborecet
1tk méz (elhagyható)
só, frissen őrölt bors
A retket és a lilahagymát nagylyukú, a fokhagymát kislyukú reszelőn lereszelem. A reteknek a levét picit kinyomkodom, hogy ne tzatzikileves, hanem egy kenhető krém legyen a végeredmény. A reszelékeket összekeverem, a joghurtot beledolgozom, ecettel, sóval, borssal, mézzel ízesítem, és alaposan elkeverem. Lefedve legalább fél órán keresztül szobahőmérsékeleten hagyom állni, hogy összeérjenek az ízek, majd lehűtöm. Akár egy nappal korábban is érdemes elkészíteni.
A csirkepác receptje szintén ebből a könyvből, ami eredetileg ROZMARINGOS-BORSOS KARAJ néven fut, és olyan remek, hogy semmi változtatást nem igényel (itt jegyzem meg, hogy semmi bajom a karajjal, nagyon szeretem, és az egészséges étrenddel is kiválóan összeegyeztethető, de a recept elkészítésekor csak csirkém volt itthon):
Hozzávalók
4 csirkemellfilé
4 gerezd fokhagyma
2ek szemes feketebors
3ek friss rozmaringlevél
1tk édesköménymag
1 friss piros chilipaprika
1ek friss citromlé
3ek olívaolaj
só
extra citrom
A pác hozzávalóit robotgépben pépesítem, megkenem vele a csirkéket, és azonnal dobhatom is a grillrácsra vagy az öntöttvas-serpenyőbe. A rostokat a hirtelen hővel mindkét oldalon 1-1 percnyi sütéssel lezárom, így a szaft belül marad. További 3-5 percet sütöm oldalanként vigyázva, hogy ne szárítsam ki, és legfőképp meg ne szúrjam a húst, hogy a nedvek nehogy távozzanak. Ha kész, facsarok rá még egy pici citromlevet.
A fentiek bármelyikének elkészítése mellet is döntötök, bártan mondhatom: teljesen konyhakülsős agglegények is elkezdhetik. A hétvégére jó időt ígérnek. Ezekkel a receptekkel felfegyverkezve akár ki is vonulhattok a szabadba grillezni, lenyűgözni.
Na, nehéz dolog a főzés?
Éva