SPOOON 1-2-3

Bibliai tanítás

2010. május 19. - Bezzegh Éva

CHILIS-GYÖMBÉRES PÁROLT HALGOMBÓCOK HÁZI ZÖLDKORIANDERES MAJONÉZZEL

Van egy könyvem... Egy???!!! 180!!! De "A" könyv, amit én eddig nemes egyszerűséggel csak PVC-nek hívtam (Practically Vegetarian Cookbook a törzskönyvi neve, mert hogy többnyire vega, de néhány hal- és szárnyasreceptet is tartalmaz), a legnagyobb becsben tartott darabom. Csupa fröccsenés, kajafolt - gyakorlatilag ronggyá használtam, de immáron 11 éve nem telik el hét, hogy ne venném elő, símogatnám meg, merítenék újra és újra belőle. A "Másik Kettő" (a.k.a. Dorci és Ádi) mikor belelapozott, csak annyit mondott: "Atya Isten! Ez egy Biblia!". Nos az. Úgyhogy át is kereszteltük, és azóta mi hárman magunk között csak így utalunk rá. Minden receptje egy kincs! Josceline Dimbleby (David Dimbleby, a brit BBC televíziós csatorna egyik ma is élő ikonjának egykori felesége) pedig egy hihetetlen tehetséges kreátor, hús-vér, pofonegyszerű, de igazán ínyenc receptek megalkotója. Három gyermeke közül az egyik, Henry, maga is szakács: a londoni Leon, egészséges gyorséttermi lánc társalapítója. Amit Josceline képvisel - egészségtudatosság, kreativitás, innováció, egyszerűség, elegancia -, azzal a legemesszebbmenőkig tudok azonosulni, ezért sok receptjével fogtok itt nálunk az én értelmezésemben találkozni. Minden tiszteletem az övé.

Az egyik kedvencem a sorból egy fűszeres párolt csirkegombóc recept, amit én átalakítottam halra. Egyrészt, mert nagyon szeretjük a halakat - az északiakhoz hasonlóan nálunk is akár heti ötször az asztalra kerül valamilyen formában -, másrészt pedig mert valahogy ez így nekem kerekebb gombócnak ígérkezett.

Hozzávalók

A gombócokhoz:

350g friss vagy fagyásból kiolvasztott fehérhúsú hal (én a tilápiát vagy a pangasiust preferálom)

6-8 szál újhagyma

1 friss piros chilipaprika

2cm frissen reszelt gyömbér

1 lime/citrom finomra reszelt héja

1 nagy tojásfehérje

2dl teljeskiőrlésű zsemlemorzsa (de igény szerint lehet fehér is)

A majonézhez:

1 tojás

1 tojássárgája

2ek lime-/citromlé

2 gerezd reszelt fokhagyma

3dl jó minőségű napraforgóolaj

, frissen őrölt bors

1 marék friss korianderzöld

Egy párolóedény aljába vizet teszek, alágyújtok. A halat egy robotgépben pépesre darálom. Az újhagymát a még egészséges zöldjével együtt apróra vágom. A chilit kimagozom, vékony csíkokra vágom, a hagymával és a finomra reszelt lime-héjjal, a reszelt gyömbérrel valamint az ízlés szerinti mennyiségű sóval együtt a halpéphez keverem, majd a tojásfehérjét és a zsemlemorzsát is beledolgozom a masszába. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálok, ráteszem őket a párolórácsra, és fedő alatt a gőzben 8-10 perc alatt készre párolom. Közben a tojást és a tojásfehérjét a lime levével és a fokhagymával egy robotgépben nagy fordulaton elkezdem felverni, majd az olívaolajat a folyamatos habosítás mellett vékonyan a tojásokhoz csorgatom. A majonézt addig dolgozom a géppel (akinek nincs, habverővel), hogy egy krémes állagú masszát kapjak. Sózom, borsozom, végül az apróra vágott koriandert hozzákeverem.

A kész húsgombócokat salátával és friss majonézzel körítve, hidegen vagy melegen tálalom.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr518089234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása