CHILIS-GYÖMBÉRES PÁROLT HALGOMBÓCOK HÁZI ZÖLDKORIANDERES MAJONÉZZEL
Van egy könyvem... Egy???!!! 180!!! De "A" könyv, amit én eddig nemes egyszerűséggel csak PVC-nek hívtam (Practically Vegetarian Cookbook a törzskönyvi neve, mert hogy többnyire vega, de néhány hal- és szárnyasreceptet is tartalmaz), a legnagyobb becsben tartott darabom. Csupa fröccsenés, kajafolt - gyakorlatilag ronggyá használtam, de immáron 11 éve nem telik el hét, hogy ne venném elő, símogatnám meg, merítenék újra és újra belőle. A "Másik Kettő" (a.k.a. Dorci és Ádi) mikor belelapozott, csak annyit mondott: "Atya Isten! Ez egy Biblia!". Nos az. Úgyhogy át is kereszteltük, és azóta mi hárman magunk között csak így utalunk rá. Minden receptje egy kincs! Josceline Dimbleby (David Dimbleby, a brit BBC televíziós csatorna egyik ma is élő ikonjának egykori felesége) pedig egy hihetetlen tehetséges kreátor, hús-vér, pofonegyszerű, de igazán ínyenc receptek megalkotója. Három gyermeke közül az egyik, Henry, maga is szakács: a londoni Leon, egészséges gyorséttermi lánc társalapítója. Amit Josceline képvisel - egészségtudatosság, kreativitás, innováció, egyszerűség, elegancia -, azzal a legemesszebbmenőkig tudok azonosulni, ezért sok receptjével fogtok itt nálunk az én értelmezésemben találkozni. Minden tiszteletem az övé.
Az egyik kedvencem a sorból egy fűszeres párolt csirkegombóc recept, amit én átalakítottam halra. Egyrészt, mert nagyon szeretjük a halakat - az északiakhoz hasonlóan nálunk is akár heti ötször az asztalra kerül valamilyen formában -, másrészt pedig mert valahogy ez így nekem kerekebb gombócnak ígérkezett.
Hozzávalók
A gombócokhoz:
350g friss vagy fagyásból kiolvasztott fehérhúsú hal (én a tilápiát vagy a pangasiust preferálom)
6-8 szál újhagyma
1 friss piros chilipaprika
2cm frissen reszelt gyömbér
1 lime/citrom finomra reszelt héja
1 nagy tojásfehérje
2dl teljeskiőrlésű zsemlemorzsa (de igény szerint lehet fehér is)
só
A majonézhez:
1 tojás
1 tojássárgája
2ek lime-/citromlé
2 gerezd reszelt fokhagyma
3dl jó minőségű napraforgóolaj
só, frissen őrölt bors
1 marék friss korianderzöld
Egy párolóedény aljába vizet teszek, alágyújtok. A halat egy robotgépben pépesre darálom. Az újhagymát a még egészséges zöldjével együtt apróra vágom. A chilit kimagozom, vékony csíkokra vágom, a hagymával és a finomra reszelt lime-héjjal, a reszelt gyömbérrel valamint az ízlés szerinti mennyiségű sóval együtt a halpéphez keverem, majd a tojásfehérjét és a zsemlemorzsát is beledolgozom a masszába. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálok, ráteszem őket a párolórácsra, és fedő alatt a gőzben 8-10 perc alatt készre párolom. Közben a tojást és a tojásfehérjét a lime levével és a fokhagymával egy robotgépben nagy fordulaton elkezdem felverni, majd az olívaolajat a folyamatos habosítás mellett vékonyan a tojásokhoz csorgatom. A majonézt addig dolgozom a géppel (akinek nincs, habverővel), hogy egy krémes állagú masszát kapjak. Sózom, borsozom, végül az apróra vágott koriandert hozzákeverem.
A kész húsgombócokat salátával és friss majonézzel körítve, hidegen vagy melegen tálalom.
Éva