Ha főzelék, akkor a Feri. Pont. Nincs tovább a mondat. Az ő kreációi egyszerűen fenomenálisak. Nincs párjuk. Sem fantáziában, sem tálalásban. Ő a főzelékek koronázatlan hazai (mi más, hisz a főzelék egy hungarikum) királya. Ki is jutott neki elég gyorsan a saját könyv, így már csak azért kell drukkolnunk, hogy hamarosan megnyissa "az egységet" tele jobbnál jobb, kreatívabbnál kreatívabb főzelékcsodákkal. Ahogy azt egyszer már a nem múló rajongásom nyomán egy kirohanásom alkalmával a FB-on posztoltam: Ferit receptre kéne felírni a magyar közétkeztetésben. Tartom. Közben meg csinálom a magam kis "menzáját" itthon, és cipelem azt a bizonyos virtuális uzsis táskát.
TÁRKONYOS CÉLKAFŐZELÉK KECSKESAJT-, ALMA- ÉS VEGYES ZÖLDSÉGCHIPSSZEL
hozzávalók
2 öklömnyi cékla
2dl zöldségalaplé
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2ek friss tárkony
5dkg vaj
20dkg kemény kecskesajt
alma- és zöldségchips
A céklát meghámozom, félcentis kockákra vágom, majd az alaplével, a meghámozott, félbevágott hagymával és az egészben hagyott tisztított fokhagymával felteszem főni. Amikor a cékla megpuhult, egy kanállal kiveszek belőle, félreteszem, a maradékot az összes benne lévő zöldséggel, a vajjal és a tárkonnyal krémesre pürésítem, a kivett céklakockákat belekeverem a főzelékbe. Egy grillserpenyőt füstölésig hevítek, és a félcentis szeletekre vágott sajtok mindkét oldalát meggrillezem benne, közben egy sütőlapáttal lapogatom. A főzeléket végül tálakba szedem, a darabokra tördelt sajtchipsszel és az egyéb gyümölcs- valamint zöldségchipsekkel megpakolom.
Éva