Ez is, mint sokminden a konyhámban, egy kísérletnek indult. Terveztem egy habcsókot készíteni, de a finomított fehér cukor évek óta tartó hithű tagadásában és tudva azt, hogy mézzel nem feltétlenül áll össze, nyírfacukorral meg tuti szétesik, kókuszcukorral szerettem volna nekiszaladni. Igen ám, de akkor b...szhatom a szép fehér színt. Ha viszont már barna, akkor küldjük meg kávéval! A narancsvajjal remekül ki fogják egészíteni egymást - gondoltam a korábbi posztban említett, vendégségbe szánt desszert megalkotásakor. A számítás bejött. Másodjára. Hihetetlen légies, pillekönnyű, intenzív ízű csókok születtek.
KÁVÉCSÓK
hozzávalók
5 tojásfehérje
1 csipet só
1/2tk szódabikarbóna
1tk fehérborecet
100g kókuszvirágcukor
1/2dl eszpresszó
1ek vaníliaesszencia
A kókuszcukrot az eszpresszóval és a vaníliával közepes lángon sziruppá forralom. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a szódabikarbónával félig felverem, ezen a ponton folyamatos habverés mellett hozzádolgozom a kávészirup harmadát. Kis idő elteltével a második, egy utolsó ütemben pedig a harmadik harmadát, végül az ecetet. A gépet hagyom még pár percig dolgozni, hogy egy tömör, fényes habot kapjak, amit aztán habzsákba töltök. Egy sütőpapírral bélelt tepsire kis kupacokat nyomok a meringből, a tepsit pedig 95 fokra előmelegített sütőbe tolom másfél órára. Miután a csókok megsültek, hagyom a kikapcsolt sütőben őket további egy órát száradni. Magában, tányérdesszert részeként vagy tortadekorációnak is kiváló, de reggeli vagy nasi gyanánt is kiváló.