Rajongunk érte. A csont melletti húsrészek általában a legízletesebbek, az oldalas pedig kizárólag ilyen alkatrészekből áll. Legyen az sertés, bárány vagy (mint jelen esetben) borjú, mindig elégedetten cuppogunk, hogy ez megint milyen király lett.
A titok, ha egyáltalán, az időben rejlik. Fólia alatt a saját gőzében órákon át puhul a hús, utána egy gyors grillezés adja meg a ropogósságot. Pác szükséges: kell bele valami édes, valami sós és valamilyen sav. Az édességet adhatja barna cukor, méz, juharszirup, akár melasz. A sósságot mondjuk szójaszósz vagy halszósz. A savakat borecet, balzsamecet, mirin, tamarind, citrusok szolgáltathatják. Fűszerezéssel óvatosan, 2-3 hozzávalónál nem kell több.
SZAFTOS BORJÚOLDALAS
kell hozzá
fejenként 40 dkg oldalas
olívaolaj vagy zsír
2-3 gerezd fokhagyma
egy kis csokor zsálya
egy-két evőkanál juharszirup
egy citrom leve (volt itthon Meyer-citromom, isteni mandarinos íze van)
só
bors
Az összes hozzávalóból készíts páclevet, maszírozd a húsba, hagyd állni a hűtőben legalább néhány órát. A sütőt melegítsd 180°C-ra, fóliával lefedett tepsiben süsd (gőzöld) a húst legalább 4 órát, majd a fólia nélkül 200-220°C-on süsd készre. Pár perc pihentetés után tálalható.
Mangós salátával ettük: mangó, madársaláta, olívaolaj, mirin, juharszirup, só, bors.
Ádám