Rohanós napjaim vannak. Van, hogy egyszerűen elfelejtek enni, inni. Aztán van, hogy annyi idő jut csak, hogy egy dobozban magamhoz veszem, amit pikk-pakk összedobtam, és a kocsiban, útközben, a piros lámpáknál diktálom magamba. Ez a saláta is egy ilyen tűzoltó megoldás volt extrém éhség csillapítására. Aztán más alkalommal felfedeztem, hogy a lenti villámgombóc milyen sokoldalú: tehetem ugyanis a salátán túl levesbe, keletiesbe vagy hagyományosba, szúrhatom nyársra és mártogathatom, tésztára is pakolhatom egy zöldségraguval, vagy pitába, szendvicsbe, tortillába tölthetem zöldségekkel.
SÜTŐBEN SÜLT GYÖMBÉRES HÚSGOMBÓC KORIANDERMAJONÉZZEL RUKOLAÁGYON
hozzávalók
2 marék rukola
a húsgombóchoz
400g darált sertéslapocka
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
5cm gyömbér
1tk só
frissen őrölt bors
a majonézhez
1 tojássárgája
csipet só
csipet szódabikarbóna
1ek lime-lé
1.5dl olívaolaj
1 csokor korianderzöld
A sütőt 180 fokra állítom. A darálthúst egy keverőtálba teszem, belereszelem a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, elkeverem a sóval és a borssal. Apró, 2-3cm átmérőjű gombócokat formálok, egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és 10-15 perc alatt készre sütöm.
A majonézhez a tojássárgáját a sóval, a lime levével és egy evőkanál olívaolajjal egy habverő segítségével addig verem, hogy az emulzió összeálljon, innentől a maradék olajat apránként, lassú folyamban csorgatva folyamatos habverés mellett dolgozom hozzá az alaphoz, hogy a végén egy krémes állagú majonézt kapjak. A végén a korianderzöldet felaprítom, és hozzákeverem a majonézhez.
A kész gombócokat ezesetben rukolára halmoztam, nyakon öntöttem a korianderes majonézzel, bedobozoltam, megindultam vele.
Éva