SPOOON 1-2-3

Téli sznek

2014. december 15. - Bezzegh Éva

Aioli? Pfff... A Konyhafőnökből való kiesésem után azt gondoltam, az aiolihoz való viszonyomat leginkább az "álmomban ne jöjjön elő" érzés fogja meghatározni. Pláne, hogy a távozásom másnapján hibátlanul reprodukáltam otthon, a saját konyhámban. Elsőre. Persze kézzel, ahogy kell. Bosszantó egy érzés volt. Az ellenállhatatlansága aztán nyilván legyőzte a duzzogást bennem, és bár kicsit melós a készítése (nem igazán munkaigényes, inkább fizikailag fárasztó az az intenzív ötpercnyi köpülés), egyre gyakrabban kerül elő bizonyos ételek kísérőjeként. Mint ez esetben is, emellé a rendkívül finom és egészséges paszternák "frites" mellé, hogy együtt egy csodás téli szneket alkossanak.

KORIANDERES SÜLT PASZTERNÁKHASÁBOK AIOLIVAL

hozzávalók

a paszternákhasábhoz

3-4 nagyobb paszternák

1ek

1ek frissen őrölt bors 

1ek őrölt koriander

1/2dl olívaolaj

az aiolihoz

1kk

1 gerezd fokhagyma

1 tojássárgája

1/4 citrom leve

1.5dl olívaolaj

A sütőt 190 fokra állítom. Két tepsit kibélelek sütőpapírral. A paszternákokat megmosom, és hámozatlanul hasábokra vágom. Egy nagy tálban összeforgatom a sóval, a borssal és az olajjal, majd elterítem a tepsiken úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást. 40 perc alatt készre sütöm.

Idő közben a fokhagymát apróra vágom, és a sóval egy kés lapja segítsésével pasztává dolgozom. A tojássárgáját egy kis keverőtálba teszem a fokhagymapasztával, a citromlével és egy evőkanál olajjal, majd gyors mozdulatokkal egy habverő segítsésével addig verem, amíg emulzióvá nem válik, azaz az olaj szemcséi annyira "összetörnek", hogy a tojástól és a folyadéktól (jelenesetben a citromlével) nem válik el, hanem egy krémes elegyet alkot. Innentől nagyon lassú sugárban, apránként adom hozzá a maradék olajat folyamatos keverés mellett, hogy a végén a képen látható krémes majonézállagot elérjem. A forró paszternákhasábokkal kínálom.

Innen is csókoltatom a mélyen tisztelt zsűritagokat, a kedves producerasszonyt és a (pár)bajtársat őszinte szeretettel. ;)

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3118090432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása