Amióta megalkottam az "áltimöt" paleo pizzaalapot, azóta hetente egyszer az asztalra kerül nálunk, mindig fergeteges sikerrel függetlenül attól, hogy milyen feltéttel kínálom. Na, ez a nem mindegy! T.i. ilyen módon sikerült a nagylányomat elmozdítani a ritka pizzaevő alkalmakkor unásig ismételt Marghareta pizzáról a tápláló, zöldséggazdag, tartalmas pizzák irányába.
Ezúttal ez sült ki belőle:
SPENÓTOS-SPÁRGÁS-FOKHAGYMÁS PALEO PIZZA SZARVASGOMBAPESZTÓVAL, FÜSTÖLT AMÚRRAL, TÜKÖRTOJÁSSAL
hozzávalók
pizzatészta a korábbi recept alapján
10dkg spenót
10 szál söldspárga
3ek szarvasgombapesztó
6 gerezd fokhagyma
10dkg füstölt amúr/busa/pisztráng/akár lazac
20dkg érlelt natúr és füstölt sajt vegyesen
3 tojás
Sütés előtt egy órával a sütőt maximumra felhevítem. A spárga fás végeit eltávolítom onnan, ahol már nem hajlik, hanem törik, majd a sípokat fedarabolom. A spentótot megmosom. A spárgát és a spenótot egymásutánban forró, majd hideg vízbe merítem, félreteszem. A kinyújtott pizzatésztát üresen beteszem a sütőbe 10 percre sülni, hogy a kész pizza szélei majd roppanjanak, idő közben lereszelem a sajtokat, és felszeletelem a fokhagymagerezdeket.
10 perc után a pizzaalapot kiveszem, megkenem a szarvasgombapesztóval, elrendezem rajta a blansírozott spenótot, megszórom a sajttal, azon eloszom a spárgadarabokat, rátördelem a halat, meghintem a fokhagymagerezdekkel, végül ráütöm a tojásokat, és még 10 percre betolom sülni.
Forrón tálalom.
Éva
Apa kedvéért aztán gyors egymásutánban elkészült egy klasszikus szalámis-sajtos-lilahagymás-pepperonis változat is paradicsomos alapon. Kár, hogy ezzel nem vártuk meg a fél 11-kor bejelentkező, frissen a nászútjukról hazatérő, erősen dzsetlegelő barátokat. Értékelték volna, de nekik már csak hidegkaja, némi bor és pálinka maradt, nekünk meg a képnézegetés élménye hajnali négy órás kezdettel. Ők nyilván jól bírták!