Igen, amíg az ember nem tudja, hogy céklától vérvörös és a spárgától rendkívül kellemetlen szagú a vizelet, addig komoly aggodalom töltheti el a felfedezéskor egy gyors orvoslátogatást is fontolgatva akár. De csak semmi pánik! A felelős az a néhány kénvegyület, ami a spárgában fellelhető. Ez kivétel nélkül mindenkinél elváltoztatja a vizelet szagát, de az emberek csak közel negyede "rendelkezik azzal az autoszomálisan öröklődő génnel, amely képessé teszi felismerni ezt a megváltozott szagot" - írja a divany.hu. Ilyenkor május környékén az érzékenyebb spárgakedvelők ne vegyenek levegőt abban a pár percben, amíg a mosdót látogatják. Egyébként meg együk bátran, mert rendkívül finom, sokoldalú és jótékony telis-tele rosttal, vitaminnal, ásványianyaggal. Csupa tavasz!
TAHINIS-SZARVASGOMBÁS SPÁRGASZÓSSZAL KÉSZÜLT TAGLIATELLE
hozzávalók
30dkg tészta (a képen lenmaglisztből készült paleo tagliatelle szerepel)
1 csomag fehérspárga
1 doboz natúr krémsajt
1 üveg szarvasgombapesztó
2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve és héja
1/2kk méz
2 tojássárgája
5dkg vaj
1ek tahini
1kk só
frissen őrölt bors
10dkg reszelt parmezán
tálaláshoz párolt zöldspárga karikák és extra parmezánforgács
A tésztának teszek fel vizet forrni egy tésztafőző edényben, egy párolóedényben pedig a spárgának. A fehérspárgákat meghámozom, feldarabolom, és lefedve gőz fölött pár perc alatt puhára párolom. Közben a sajtkrémet a szarvasgombapesztóval, a citrom levével és reszelt héjával, a zúzott fokhagymával, a tojássárgájával, sóval, borssal, mézzel és a tahinivel elkeverem. A megpuhult spárgát kevés párolólével egy botmixerrel krémesre pürésítem, majd a sajtos keverékhez hozzádolgozom 3-4 felvonásban, hogy a forró spárga a tojást ne kapja össze, végül a vajat és a sajtot is felolvasztom a meleg mártásban. A zöldspárga végeit letördelem, vékonyan felkarikázom, és szintén megpárolom a párolóedényben.
A tésztát kifőzöm, lecsöpögtetem, és összeforgatom a mártással. Szétosztom a tányérokban, meghintem a zöldspárgakarikákkal és parmezánforgáccsal.
Éva