SPOOON 1-2-3

Ahogy vesszük

2014. május 04. - Bezzegh Éva

Ha flancolni szeretnénk, akkor dobjuk a kelet-európai palacsinta/palatschinken/palačinka elnevezéseket, és a francia gasztronómia ugyanezen termékére ráhúzzuk, hogy crêpe, de alapvetően ugyanarról a széleskörben népszerű, hajszálvékony, kerek, serpenyős tésztáról van szó, amit az öreg kontinensen évszázadok óta sütnek.

Sokaknál a lekváros, kakaós, túrós palacsinta izgalmi állapotot idéz elő, komfort, nosztalgia... számomra egyet jelent a kommersszel pláne, amióta a gabona- és tejmentes étrendet vallom. Az említésére is kiráz a hideg. Én kérek elnézést! Mindig a balatoni büfék jutnak az eszembe a legalja "nemzetközi" kajákkal, mint a mirelit hotdog, pizza, hamburger, a felsorolás végén pedig ott a rém sápadt, napot nem látott ketreces tyúk legolcsóbb fakó tojásából kikevert szenny valami alibilekvárral megtöltve, jól megporcukrozva, hogy az is takarja a színtelenséget és íztelenséget egy zsíros papírtálcán kínálva. Rémálom! Anyukám rakott, sült túróspalacsintája, vagy hortobágyi húsos palacsintája... na, az már valami! Számomra az USÁ-ban anno megismert, majd itthon egészséges alapanyagokból tökélyre fejlesztett, vaskosabb "pancake" jelenti az igazi élményt, aminek a tésztájába azt keverek, amit csak akarok: a gyümölcsöktől a zöldségeken, halakon át a magvakig mindent elbír, plusz extra öntetet. De amióta megcsináltam a saját házi nutellámat, és a saját gesztenyelisztes vékonytésztás palacsintámon túl megismertem a kifoztuk.hu oldalán ezt az egyszeregy paleo palacsintareceptet, ami sem ízben, sem színben, sem állagban nem múlja alul a hagymányosan készülő házi vetélytársát, ráadásnak irtó gyors, nos, azóta visszakúszott a mi konyhánkba is a klasszikus magyar palacsinta... látszatra. Belbecsre komolyabbat hasítunk azért, ha a tápanyagok listáját, minőségét, látványát és ízét vesszük.

PALEO PALACSINTA

hozzávalók

3 tojás

3dl mag-/zab-/kókusztej

3dkg tápiókaliszt

pici

1/2dl olívaolaj + kevés az első sütéshez

Egy serpenyőt felhevítek közepes lángon egy kevés olajjal, közben a tojást a tejjel és a tápiókaliszttel valamint a kevés sóval és olajjal, csomómentesen elkeverem. A tészta teljesen híg lesz, nem fog a hagyományos gabonalisztes rokonára hasonlítani nyers állagában, de a végeredmény tekintetében teljesen. Az eljárás innentől ugyanaz, mint a klasszikus palacsintánál: egy merőkanál tésztát elterítek a serpenyőben, pát perc alatt mindkét oldalát megsütöm, tálra halmozom, töltöm. ...És igen, még szakadni is pont úgy szakad.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4918090394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása