Amióta paleolit étrendre tértem, nyilván rengeteg a kókusztejjel készülő étel a háztartásban. Ezzel együtt vagy azért, mert számora nagyon kéz a kézben járnak, vagy azért, mert a tavaszra lemerült vitamitartalékok miatt a szervezetem úgy diktálja, egyszerűen nem tudok szabadulni a távol-keleti ízharmóniáktól, így a gyömbértől, a koriandertől, a lime-tól, a citromfűtől, stb., ami fűszerek azon túl, hogy nagyon karakteresek és finomak, tényleg őrült immunerősítőként hatnak a szervezetre. Minden, amibe belefőnek, kvázi gyógyteaként funkcionál, amellett, hogy ellenállhatatlanok. Mint ez az ötperces répafőzelék.
GYÖMBÉRES-KÓKUSZTEJES RÉPAFŐZELÉK ÚJHAGYMÁVAL ÉS KORIANDERREL
hozzávalók
4 kisebb répa
2dl kókusztej
2cm gyömbér
1tk só
1tk lime-lé
2 szál újhagyma
1 marék aprított korianderzöld
igény szerint szezámolaj, bors és chilipaprika
A répkákat meghámozom, kockákra vágom, és a kókusztejjel, a reszelt gyömbérrel és a sóval együtt közepes lángon elkezdem főzni lefedve. 5 perc elteltével a répakockák felét kiemelem, félreteszem. Az edény tartalmát további 2 percig főzöm, majd elzárom alatta gázt, és az egészet botmixerrel alaposan lepürésítem. A híg főzelékalapot a tápiókaliszttel besűrűsítem, tálakba adagolom, elosztom rajtuk a maradék répakockákat, megcsorgatom a lime levével, megszórom az előzetesen felkarikázott újhagymával és az aprított korianderzölddel, végül körbecsöpögtetem a szezámolajjal... de ezt elhagyhatom. Ínyencek chilivel fokohzatják az ízélményt.
Nekünk ezúttal erre a bázisra került a minap posztolt lassan sült oldalas... merthogy közkívánatra újra megcsináltam.
Éva