Nagyon ritkán találok vérnarancsot, cékla viszont szinte egész évben van a hűtőmben, hogy bármikor tudjak belőle egy gyors smoothie-t, salátát, egyéb köretet, esetéleg levest készíteni, ha úgy tartja kedvem. A zsákmányolt vérnaranccsal is az volt a tervem, hogy céklával házasítom. A többit pedig az itthoni készlet határozta meg.
RÓZSABORSOS VÉRNARANCS-CÉKLA CARPACCIO SZÁRÍTOTT EPERREL
hozzávalók
1 kis fej cékla
1 vérnarancs (hagyományos naranccsal is helyettesíthető)
1ek szőlőmagolaj (olívaolaj is megfelel)
1 csipet egész rózsabors
kevés krémes balzsamecet
néhány levél zöldfűszer (ez lehet kapor, bazsalikom, tárkony, koriandezöld...)
4-5 szelet szárított eper
A céklát és a narancsot meghámozom, a céklát gyaluval, a narancsot egy éles késsel hajszálvékony szeletekre vágom, és felváltva a tányérra teszem egy körben. Ezt követően a salátát körbelocsolom a szőlőmagolajjal, elrendezek rajta néhány fűszerlevelet és a szárított eperszeleteket, rámorzsolom a rózsaborsot, végül megdíszítem a krémes balzsamecettel. Aki tartalmasabbat szeretne, az adjon hozzá bártan feta sajtot. Előételnek ajánlom.
Éva