SPOOON 1-2-3

Influenzaszezon

2014. február 16. - Bezzegh Éva

Az ÁNTSZ szerint áll a bál: influenza járvány van. Mit lehet tenni? Alapvetően minden betegséggel szemben az egyetlen gyógyszer a megelőzés, a kellő ellenállóképesség kifejlesztése a kórokozókkal szemben. Az immunitás erősítésében és szintentartásában tagadhatatlanul nagy szerepet játszik a táplálkozás. De ha valaki csak akkor lépne, ha már ég a ház, hát a természet kínál olyan megoldást, amivel a bekapott kínt lehet enyhíteni. Mondom: a természet, és nem a gyógyszeripar pszeudói, mint a Neocitran, Coldrex és szánalmas társai. Nem, kérem, annál sokkal jobbat tud a növényvilág! A vörös- és lilahagyma, a gyömbér, a citrom, a fokhagyma, a chili, a méz, stb. mind-mind olyan csodaszer, amit ha nyersen néhány alkalommal elfogyasztunk akár limonádé, akár más formában, akkor magtapasztalhatjuk a gyors varázslatot. Én most a más formára mutatok egy változatot megidézve az eredeti, Laosból származó thai csirkerecept üdítő, frissítő, könnyű és egészséges ízeit sertésre adaptálva. A nyersen belekerülő releváns fűszerek és zöldségek révén garantáltan lendít az immunitáson, és segít hamarabb kilábalni a bajból.

LARB GAI SERTÉSHÚSBÓL RADICCHIOVAL

hozzávalók

1ek kókuszolaj

1ek szezámolaj

2 gerezd fokhagyma

1 citromnád

2cm gyömbér

1kk

1/2kg darált sertéshús

1 lime leve és reszelt héja

1/2dl olívaolaj

1 lilahagyma

1 kígyóuborka

1 zellerszár

1 nagy piros chilipaprika

1 csokor korianderzöld

1 csokor mentalevél

2ek halszósz

1 radicchio

A kókusz- és szezámolajat egy wokban felhevítem, belereszelem a fokhagyma és a gyömbér felét, egy percet dinsztelem, majd hozzáadom a húst, sózom, összeforgatom a fűszeres olajakkal, és alkalmankénti keverés mellett megpirítom. Amíg a hús elkészül, a lilahagymát, a zöldfűszereket és a chilit, apróra kockázom az uborkát és a zellerszárat, majd lereszerem a lime héját valamint a maradék fokhagymát és gyömbért. Ha a hús elkészült, hagyom kihűlni, majd összeforgatom a fűszerekkel és a zöldségekkel, ráfacsarom a lime levét, hozzáöntöm az olívaolajat és a halszószt, az egészet alaposan elkeverem, majd beteszem a hűtőbe egy-két órára.

Tálaláskor megmosott radicchioleveleket teszek egy nagy tálra, keresztbe elosztom rajtuk a hússalátát és ízlés, igény szerint díszítem.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1618090344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása