A zöldmozgalom Magyarországot még nem érte el annyira, mint a nyugati államokat. Nyugaton mind az infrastruktúra, mind az általánosságban felelősségteljesebb gondolkodásmód, az ennek mentén kialakult környezettudatos kultúra jobban támogatja a környezetünk védelmét, mint itthon. Nálunk az előrehaladottabb kollektív gondolkodás etéren még várat magára. Mit tehetünk mi a kis mikrokörnyezetünkben például konyhafronton, hogy jobban óvjuk a környezetet a szelektív hulladékgyűjtésen túl? Például a vásárlásaink során törekedjünk arra, hogy a kosárba kerülő termények, termékek minél nagyobb arányban hazai produktumok legyenek, és a zöldségek-gyümölcsök esetében lehetőleg szezonálisak, aktuálisan termők. Ezzel nem csupán a helyi termelőket és a magyar gazdaságot támogatjuk, hanem kisebb keresletet formálunk a sokat utazó portékákra, aminek a csomagolása, szállítása "lábnyomát" megspóroljuk. Persze a bizonyos dolgok itthon nem elérhetők, mint a lenti receptben az avokádó, ezzel együtt nyilván szeretnénk a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását élvezni. Vegyük meg bártan! De ilyenkor az almát, a körtét, a céklát, a répát, stb. lehetőleg ne a hiperekben és a bioboltokban szerezzük be, ahol minden (!!! - beszélek itt a bioboltokról) import: ha módunkban áll, hetente-kéthetente szánjuk rá azt a néhány órát, és menjünk ki a piacra, vásároljunk az őstermelőknél, keressük a hazait. Ettől még, amíg a környezetszennyezés okozta globális felmelegedés eredményeképpen nálunk nem honosodik meg a narancs-, avokádó-, kókusz- és banántermesztés, addig tegyük be a kosarunkba a déligyümölcsöket is nyugodtan, és készítsünk belőle például egy ilyen egyszerű salátát.
ZÖLDSALÁTA KECSKESAJTOS AVOKÁDÓDRESSZINGGEL
hozzávalók
1 doboz vegyes zöld salátalevél
az öntethez
1 avokádó
1ek krémes kecskesajt
1/2 lime/citrom leve
1/2dl olívaolaj
1kk mustár
1 gerezd fokhagyma
1kk fehérborecet
1kk só
frissen őrölt bors
Az öntethez az avokádót félbevágom, kimagozom, a húsát egy keverőtálba kanalazom. Megcsorgatom a lime levével, sózom, borsozom, és villával alaposan összetöröm. Hozzáadom a kecskesajtot, az olajat, az ecetet, a mustárt, belereszelem a fokhagymát, és simára, krémesre keverem a dresszinget. Közvetlen tálalás előtt forgatom csak össze a salátalevekkel, amit aztán fogyaszthatom magában, esetleg magokkal megszórva akár grill hússal megpakolva vagy egyéb hús, hal köreteként. Összeállítás után célszerű azonnal fogyasztani, mert a levelek a desszingtől hamar összeesnek.
Éva