20 perc. 3 platni. 3 elem. 4 fő hozzávaló. ...És egy pazar ebéd itthon. Magamnak. ...Meg a bébimnek.
TEAFÜVÖN HÁZILAG FÜSTÖLT LIBAMELL CHILIS-MANGÓS SÜTŐTÖKPÜRÉVEL, LILA KRUMPLICHIPSSZEL (paleosoknak pirított törökmogyoróval)
hozzávalók
a libamellhez
1 libamell
1tk só
1 marék rizs
1tk teafű
1tk szárított rozmaring
1ek nádcukor
a püréhez
200g sütőtök
1 érett mangó
1 mandarin leve
1 lime leve
1kk só
1kk méz
1cm friss gyömbér
1 chilipaprika
a krumplichipshez (elhagyható)
1dl zsiradék
2 lilakrumpli
só
díszítéshez chiliszálak és/vagy pirított törökmogyoró
A libamellet pár, de minimum egy nappal a füstölés előtt besózom. A füstöléshez - még mindig Tomakonyha bombabiztos receptje nyomán - egy wokot kibélelek alufóliával, beleszórom a rizst, a teafüvet, a rozmaringot és a cukrot. Nagy lángon hevítem addig, amíg el nem kezd füstölögni, ekkor ráteszek egy fémrácsot, arra a libamellet. Egy másik fóliával beborítom, az alsó és a felső fóliák szélét összezárom, a wokot lefedem, a hőt visszaveszem közepesre, és 15 percig füstölöm a húst. A 15 perc végén a fedett wokot leveszem a tűzről, és a húst hagyom további 10 percet pihenni benne.
Amíg a libamell füstölődik, a tököt és a mangót meghámozom, kimagozom és feldarabolom, a krumplit megmosom, vékonyra legyalulom (paleosok a mogyorót darabolják durvára és pirítsák meg száraz serpenyőben, ahogy én a saját tálammal tettem). A tököt párolórácson pár perc alatt lefedve gőz fölött megpárolom, a krumplit bármilyen forró zsiradékban ropogósra sütöm, papírtörlőre szedve megsózom, a mangót pedig egy tálba teszem a reszelt gyömbérrel, a kimagozott chilivel, a sóval, mézzel, citrom- és mandarinlével. Amikor a tök kész, hozzáadom a fűszerezett mangóhoz, és egy botmixer segítségével lepürésítem.
Tálaláshoz a felszeletelt libamellet a mangós tökpürére teszem. Ha paleozom, pirított, durvára vágott törtökmogyoróval hozom a ropogós hatást, ha nem, akkor mehet mellé a lila krumplichips. Chiliszálakkal díszítettem.
Éva