SPOOON 1-2-3

Betalált

2014. január 20. - Bezzegh Éva

Régóta tologatom a "rákos kel-lasagne" ötletének a cetlijét a konyhapulton, de valahogy nem sikerült odajutni, hogy nekiálljak és kigyúrjam az elgondolást. A hétvégi piaclátogatás után természetesen a hűtő ismét ideiglenes lakójaként üdvözölhette a hortobágyi bio busát. A kelkáposzta is ott zöldellt, már csak a kohéziós elemeket kellett kifundálni... paleo "sztájl".

KEL-LASAGNE BUSÁVAL

hozzávalók

1ek kókuszzsír/vaj

1 kelkáposzta

a töltelékhez

2ek kókuszzsír/vaj

80dkg-1kg busa (lehet egy vagy akár két-három darabban is) vagy más fehéthúsú halfilé

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

400g kókusztej

10dkg parmezán

1tk

frissen őrölt bors

1/4 szerecsendió

1 besamelhez

200ml kókusztej

1ek kókuszliszt

10dkg parmezán

1/2kk

frissen őrölt bors

1/4 szerecsendió

díszítéshez koktélparadicsom

A sütőt 180 fokra állítom. Egy tűzálló tálat a vajjal/kókuszzsírral kikenem, a kelleveleket lebontom, megmosom. A nagy sötétzöld leveleket félreteszem "lasagne lapoknak", a kisebb, halványzöld leveleket a torzsa eltávolítása után felcsíkozom.

A tölteléknek szánt kókuszzsírt felét megolvasztom, a halat a zsiradékon megpirítom, hogy az egyébként méreténél fogva könnyen elkülöníthető szálkákat kiszedhessem , a halhúst összetöröm, egy tálba teszem. A hagymát felaprítom, és a "halas" serpenyőben a zsiradék másik felén megfonnyasztom, visszaöntöm bele a halat, és összeforgatom. (Ha egyéb, szálkamentes halfilét használok, akkor a hagymákra elég rátennem annyira átsütni, hogy össze tudjam törni könnyen a húsát.) Belereszelem a fokhagymát, a szerecsendiót, a sajtot, sózom, borsozom, felöntöm a kókusztejjel, beledobálom a csíkokra vágott kelt, elkeverem, és összeforralom.

A kikent tál alján elosztok 2 kellevelet (nekem négyszögletű tálam volt, amiben egy egész és két fél levél alkotott egy réteget). A rétegre ráöntöm a töltelék felét, majd újabb réteg kellevél jön, a töltelék másik fele, és egy záró réteg kellevél.

Az utolsó lépésben a besamelnek szánt kókusztejet forralom fel, belereszelem a sajtot, ízesítem sóval, borssal szerecsendióval, hozzáadom a kókuszlisztet, és habverőevel csomómentesen elkeverem, besűrítem, majd a lasagne tetején elosztom a felkarikázott paradicsommal együtt. 40 perc alatt készre sütöm. A sütés végén igény szerint rápirítok a felső rétegre grillel. Hmmmm...

Éva


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8218090302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lia 2014.01.21. 19:51:22

Ez elképesztően jól hangzik. Sajnos kevésbé ismerem a busát. Hol lehet ilyenkor beszerezni???

Spooon 1...2...3! 2014.01.22. 10:25:56

Lia, lehet nagyobb hiperekben is kapni, de én a biopiacon veszem a hortobágyi bio busát: 80dk szték 1,600.- Ft. Sztem nem rossz ár. Ha pedig azt nem kapsz, akkor ahogy a receptben írtam, bármilyen más fehérhúsú tengeri halfiléből megcsinálhatod. Sok sikert hozzá. Amennyiben elkészíetted, szívesen vesszük, ha visszajelzel, hogy hogy ízlett.
süti beállítások módosítása