SPOOON 1-2-3

Mandarin

2014. január 17. - Bezzegh Éva

A mandarin a kínai nyelv legjelentősebb nyelvváltozata, Kína, Tajvan, Szingapúr és Malajzia hivatalos nyelveként van számontartva. Ha már itt tartunk, a lenti recept épp Kína ízeit idézi, ezért hogy még több kapcsolódási pont legyen, az elkészítéséhez mandarint, na, nem a nyelvet (sem a kínaikét, sem a kacsáét), hanem a gyümölcsöt használtam fel.

MANDARINOS GYÖMBÉRES SZÓJÁS KACSAPECSENYE VELE SÜLT ÉDESKRUMPLIVAL

hozzávalók

1 egész pecsenyekacsa

a páchoz

4 mandarin leve és 1 héja

1ek narancsvirágvíz

1ek balzsamkrém

1 hagyma

1ek ötfűszerkeverék

3tk

1/2dl olívaolaj

2cm gyömbér

a körethez

1/2kg édeskrumpli

4 mandarin

A pác hozzávalóit - benne a mandarin levét kipréselve, a héját, a gyömbért valamint a megpucolt hagymát lereszelve - elkeverem, és a kacsát kívül-belül megöntömzöm vele. Egy jól zárható, passzentos dobozban teszem, amit pár napra hűtőbe teszek alkalmankénti összerázogatással.

A sütés napján 220 fokra előmelegített sütőbe teszem a kacsát, és húsz percig ezen a hőfokon sütöm, majd 160 fokra visszaveszem a hőfokot, és további másfél órán át hagyom néha meg-meglocsolva a kisülő zsírral, mielőtt egy utolsó 10 percre rágrilleznék.

A sütés vége előtt fél órával az édeskrumplikat és a mandarinokat megmosom, ellőbbit héjastól felkockázom, és a kacsa mellé dobálom beleforgatva a kacsazsírba, utóbbit félbe vágom, és a vágott felükkel felfelé elrendezem a tepsiben, megöntözve a tetejüket kevés zsírral.

Az elkészült madarat egy nagy tálon egyben kínálom forrón. Meglocsolom kevés kisült zsírral, hogy szép fényes legyen, rusztikusan elrendezem körülötte az édeskrumplidarabokat és a sült mandarint, amivel aztán majd a levágott húsdarabokat kenegeti mindenki a saját tányérján.

Hát nem gyönyörű?

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1518090294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása