SPOOON 1-2-3

Kincset találtam

2013. december 14. - Bezzegh Éva

A biopiac mindig rejt meglepetéseket. A kedvenc halasomnál, ahol mindig a hortobágyi busasztékeket veszem (600g=1,100.-Ft!!!!!), ezúttal egyetlen tálca harcsamájra akadtam. A belőle készülő fogáshoz az ominózus Szerecsendiós közös főzésünk alkalmával kóstolt borjúmáj adta az ihletet, ami a máj-karamellizált hagyma-paszternák íztársítást illeti, azonban az aromákat némiképp fokoztam sült körtével és turbolyával, ami jó döntésnek bizonyult.

KARAMELLIZÁLT HAGYMÁS TURBOLYÁS PIRÍTOTT HARCSAMÁJ SÜLT KÖRTÉS PASZTERNÁKPÜRÉVEL ÉS PASZTERNÁKCHIPSSZEL

hozzávalók

a májhoz

1/2 kocka vaj

2+2ek olívaolaj

2 fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

1 tálca harcsamáj

1ek balzsamkrém

1tk

frissen őrölt bors

1 csokor turbolya

a püréhez

3 kisebb vagy egy nagy paszternák

2 körte

1kk

a chipshez

1/2l sütőolaj

1 kisebb paszternák

A vajat az olaj felével felhevítem. A hagymát félbe vágom, felszeletelem,a fokhagymát megtisztítom, szintén szeletekre vágom, ezt mind beleteszem az olaj és vaj keverékébe. Innentől hosszú ideig a legalacsonyabb hőfokon megkaramellizálom a hagymát alkalmankénti keverés mellett. A sütőolajat felforrósítom. A paszternákot meghámozom, vékonyan legyalulom, és szétválasztva az olajba dobom, percek alatt ropogósra sütöm. (Vigyázat, hamar odaég, úgyhogy figyelni kell!) A kész chipseket papírkéztörlőre szedem, félreteszem. A még forró olajba beledobom a megmosott, felkockázott körtét, és pirulásig sütöm.

A maradék paszternákot meghámozom, felkockázom, és egy párolóedényben gőz fölött lefedve puhára párolom, majd egy merőkanál párolólével és a sült körtével együtt lepürésítem az edény tartalmát. Sózom ízlés szerint.

A fő attrakciót készítem el utoljára. A májat megmosom, szükség szerint megtisztítom, és kétcentis csíkokra vágom. A megbarnult hagyma alatt felcsavarom maximumra a gázt, hozzáadom a májat, összeforgatom a vele, meglocsolom az egészet a balzsamkrémmel, és néhányszori óvatos összeforgatás mellett a májdarabok minden oldalát megpirítom, de vigyázok hogy ne süssem túl, nehogy megkeményedjen. Sózom, borsozom, meglocsolom a maradék olívaolajjal. 

Tálaláskor elterítek kevés sült körtés paszternákpürét a tányéron, halmozok rá a májból, meghintem kevés durvára aprított turbolyával, elrendezek rajta néhány chipset, végül extra balzsamkrémmel díszítem.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3818090268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása