A kelkáposzta egy megosztó étel. Itthon többnyire három felhasználási módja van: a rakott kel, a frankfurti leves és a köményes-krumplis kelkápsztafőzelék. A hagyományos elkészítési módban egyik sem egy kimondottan egészséges, könnyű fogás... meg hát annyira nem is finom, lássuk be. Emiatt nálunk nem kerül soha az asztalra. Viszont maga a zöldség izgalmas, igenis tud ihletni, így hát a nagy csontos bőrös karaj méllé, amit római köménnyel, korianderrel fűszerezve egyben sütöttem meg, muszáj volt kitalálni valamit a hűtőben lapító szexi nagy kelkáposztára, ami nem a szokványos, amiben van valami csavar, ami más... hogy nekem is jó legyen.
GYÖMBÉRES CITROMFÜVES KÓKUSZTEJES KELKÁPOSZTAFŐZELÉK
hozzávalók
1 nagy fej kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
3ek olívaolaj
4dl kókusztej
1ek só
frissen őrölt bors
2 gerezd fokhgyma
2cm friss gyömbér
fél rúd citromfű
Az olajat egy edényben felhevítem, megdinsztelem benne a felaprított hagymát. A kelt megmosom, megfosztom a külső leveleitől, majd cikkelyekre, végül háromcentis csíkokra vágom, és a hagymához adom a kókusztejjel együtt. A gyömbért és a fokhagymát belereszelem az edénybe, a citromfüvet apróra vágva adom hozzá, sózom, borsozom, összeforgatom, és kb. 7-8 perc alatt közepes lángon készre főzöm. Fontos, hogy a káposzta zöldje élénküljön az eredeti állapothoz képest, de maguk a levelek csak annyira puhuljanak meg, hogy a színek ne essenek át a zeniten, és ne kezdjenek fakulni. A műveletsor végén a főzelék felét lepürésítem, ezzel be is sűrítem a fogást. Bármilyen passzoló ízvilágú vagy semleges sülttel remek. Akár még az ünnepi asztalon is elfér. Hidegen, melegen egyaránt ajánlom.
Éva