SPOOON 1-2-3

Iskolakezdés

2013. szeptember 03. - Bezzegh Éva

Az iskolakezdés a gyors vacsorák, villámreggelik, kreatív tízóraik ötletgyártásának az időszaka. Egy iskolás barátnős délután során pedig ez, a nemrégiben egy termék felfedezése nyomán lett egykori junk kedvencből a "clean eating" életformánkba is többnyire beilleszthető nagy kedvenc került az asztalra mindenki megelégedésére.

Az iskolakezdés még érthető, de mi az a nachos? 

A nachos egy kukoricalisztből készült, mára jellegzetessé lett mexikói étel, ami a kukoricatortilla chips változata, azaz a feldarabolt tortilla /tortíjja/ ropogósra sütött formája. Magában is fogyasztható sznekként, de egyéb mártogatósokkal, sajttal vagy akár húsos mártással kiegészítve teljesértékű (nem kis kalóriatartalmú) fogással ér fel.

A nacho születése egy mexikói éttermi host, Ignacio "Nacho" Anaya nevéhez fűződik. Először 1943-ban ő készített olajban sütött tortilla chips-et, amit ráolvasztott cheddar /csedár/ sajttal és jalapeño /hálápennyó/ paprikával tálalt "Nacho's Especiales", azaz különleges nachos néven az amerikai Texas határán lévő piedras negras-i Victory Club nevű étteremben. A legenda szerint ide tért be 10-12, a határ túloldalán állomásozó katona bevásárló körúton lévő felesége már zárás után, és a jó házigazda nem engedte el őket éhesen: meglakotta a fogást abból a kevés maradék friss hozzávalóból, amit még a konyhán talált. A vendéglátásnak és a frappáns ételnek aztán gyorsan híre ment határon innen és túl: a nacho a sikertörténetét minden bizonnyal a lokációnak és a készételek amerikai térhódításának együtt köszönheti. Míg az 50-es, 60-as években csupán Texas és California éttermeiben szolgálták fel a fogást az eredeti recept szerint, addig a 70-es évek közepén már előregyártott, csomagolt formában piacra dobták, ahonnan aztán nem volt megállás: ma már silányabbnál silányabb formában árasztják el a szuper- és hipermarketek polcait világszerte a legkülönbözőbb ízesítésű "macho nacho-k". ...Azért még találni itt-ott relatíve jót (ld. lent!).

NACHOS RÁOLVADT CHEDDAR SAJTTAL ÉS HÁZI PARADICSOMSALSÁVAL

hozzávalók

1 csomag nachos

20dkg érett cheddar sajt

a salsához

2 marék színes koktélparadicsom vagy 4 közepes paradicsom

1 kisebb fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 csokor korianderzöld

1kk

1/2dl olívaolaj

pár csepp lime

ízlés szerint friss piros chilipaprika

A sütőnek csak a grillező funkcióját kapcsolom be légkeveréssel majdnem maximumra (nekem 5 fokozatból 4-esen megy). A salsát készítem el először, mert a nachosnak 5 perc kell mindösszesen.

Amíg a sütő hevül, a salsához a paradicsomot és a hagymát nagyon apróra feldarabolom, egy keverőtálba teszem. Lustábbak használhatnak robotgépet, de úgy más lesz az állag és az íz is, akárcsak a guacamole esetében, amit kimondottan nem szerencsés pürésíteni, csak villával törni az optimális íz és állag eléréséhez.

Ezen a ponton egy hőálló tálban elterítem a nacho chipseket, lereszelem nagylyukú reszelőn a sajtot, elosztom a nachok tetején, és betolom a tálat a sütőbe.

Indul a visszaszámlálás.

Egy fokhagymanyomón átnyomom a fokhagymát, hozzákeverem a paradicsomhoz, hagymához, majd kimagozom, feldarabolom a chilit, felaprítom a korianderzöldet, és az olajjal, sóval, lime-lével együtt a többi hozzávalóval eldolgozom. 

Nagyjából ekkorra megolvadt a sajt a nachon, és elkezdett pirulni a chipsek széle - ekkor kell kivenni, nehogy szénné égjen a kényes portéka.

Amikor nagyon dőzsölni akarok, akkor csinálok hozzá guacamolét is, esetleg veszek elő tejfölt, de most csak így kínáltam. 

A család megőrül érte. Kalóriában ugyan van jobb választás, de néha kell a megőrülés. Ugye? Ha maradt volna belőle, az kerül a holnapi iskolai uzsicsomagba, mert hidegen is parádés... de nem maradt.

Éva

Ui.:  Ha rábukkanok egy olyan termékre, ami többnyire egyébként adalékok nélkül nem nagyon létezik, meg tudok örülni neki. Most a Culinarisban akadtam a múltkor egy márkára. Alapból a DM Alnatura tortilla chips-eit szoktam venni (főleg a natúrt), de most ennek is adtam egy esélyt, mert ugyan az ízesítésben fellelhető némi tejpor és kevés cukor, de sem ízfokozó, sem más természetellenes adalék nem rontja az összképet. Háromféle kapható belőle: 1. Cheddar sajtos-korianderes-lenmagos; 2. Tengeri sóval, fektete borssal, hagymával, fokhagymával, mákkal, kölessel, lenmaggal, köménnyel készült (még ez a legtisztább) és 3. Füstölt chilis, lime-os kölessel, tökmaggal..a amiben azért már vannak nemkívánatos cuccok.

Már csak annyi a kérdésem: kukoricatortillából és pitából miért nem tudnak a gyártók adalékmenteset kigyúrni, ami fagyasztó- vagy hűtőpultból kapható, mint a friss tészták? Én vevő lennék rá. Addig meg azokat is sütögetem magam, ha egyszer-egyszer megkívánjuk, a fenti nachot és a DM Alnatura nachoit pedig továbbra is melegen ajánlom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr618090228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása