Rekesszámra hordom haza a biopiacról a málnát, de úgy tűnik, nem tudok belőle eleget venni. Esszük nyersen, gyümölcssalátában, reggeli müzliben, kefírshake formájában, salátaöntetben, fagyinak, limonádénak, palacsintafeltétnek elkészítve... minden formában imádjuk. A legújabb kísérletem egy tésztamentes könnyű túrótorta, ami mindösszesen 10 perc munka, néhány óra hűtés, és fogyasztható is.
MÉZES-MÁLNÁS-BAZSALIKOMOS TÚRÓTORTA
hozzávalók
600g friss túró (nem túl morzsalékos, de nem is krémes)
200g joghurt
200g krémméz
500g málna
1/4 citrom leve
1 csokor friss bazsalikom
10 lap zselatin (én tiszta sertészselatint használok, abból kell 10 lap - az egyéb zselatinok működését nem ismerem-, innen fogva ez nem vega kaja, de lehet helyettesíteni szintetikus zselatinnal igény szerint)
A zselatinlapokat hidegvízbe áztatom. A túrót és a joghurtot a bazsalikommal és a mézzel egy robotgépben elkrémesítem, felhabosítom. A málna felét egy keverőtálban villával összetöröm, és a krémmel elkeverem. A zselatinlapokról a vizet egy kevés kivételével leöntöm, és egy kis edényben addig hevítem, hogy teljesen feloldódjon, majd a málnás alaphoz dolgozom úgy, hogy teljesen elkeveredejen vele. A masszát egy 26 centis kapcsos tortaformába öntöm, és hagyom megdermedni, jól lehűlni. Tálalás előtt a maradék málnával megszórom, kevés bazsalikomlevelet tépkedek rá.
Könnyű, friss, finom, kvázi "munkanélküli", amiből felkerül a napokban egy paleol változat is.
Ehhez mit ajánlasz, Anna?
Éva
anna ajánlása
PERE VENTURA CAVA ROSAT SEMI SEC
Félszáraz rozé pezsgőt. Azaz cavat, a spanyol palackos érlelésű pezsgőt. Kamaszkorom édes boros – nem túl jó - emlékei után még nem annyira megrögzött borfogyasztóként, sokkal inkább megfelelni vágyó huszonévesként sokáig az ’én csak száraz bort/pezsgőt’ kérek klubba tartoztam. A pezsgők esetében sem az olasz Asti térített meg, hanem egy spanyol cava egy helyi pincénél csupa piros bogyós gyümölcsös desszerthez felszolgálva. Aztán így maradt – ha málnás/epres frissítő (nem túl édes) desszert, akkor semi sec (félszáraz) rosé cava Barcelona mellől, Penedesből.
A pezsgőben a málna aromái dominálnak, így erősíti a torta gyümölcsösségét, a buborékok jól állnak a krémes túrónak, frissítő savai a bazsalikommal találkoznak, édessége pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy ne tűnjön el a desszert mellett. Ha borértő/sznob barátainkat is szeretnénk lenyűgözni, akkor ejtsük el az információt, hogy a pezsgő a helyi (Penedesben őshonos) Trépat szőlőfajtából készült.
Anna