SPOOON 1-2-3

Csak sikerült

2013. június 06. - Bezzegh Éva

Az érkező vendégségre már biztos voltam benne, hogy spárgát csinálok levesnek, méghozzá távol-keletiesen. De folytatásnak a rizottóra volt ráállva az agyam. Mégsem csinálhatok egy menüsoron belül egy thai és egy olasz társítást - külön nem! Legfeljebb egy ételen belül íztársítást. Addig-addig agyaltam, amíg megszületett a gondolat: rizottó távolkeletiesen. Micsoda fúzió! Mivel ezt a bátorságot még sosem vettem, kíváncsian vártam az ízhatást, az eredményt. 

TÁVOL-KELETI MANGÓS RIZOTTÓ SZÓJÁS PIRÍTOTT-FÜSTÖLT KACSAMELLEL

hozzávalók

a rizottóhoz

2ek olívaolaj

1/4 vaj + még 1/4

1 zellerszár

1 vöröshagyma

3cm friss gyömbér

4 gerezd fokhagyma

1 rúd thai citromfű

200g kerekszemű rizs

1dl rizsbor

2dl almalé

1l zöldségalaplé

4-5ek szójaszósz

1 érett mangó

1-1 csokor thai bazsalikom és menta

1/2-1/2 lime és narancs leve

a kacsához

1 melegen füstölt kacsamell

2ek szójaszósz

díszítésnek pisztácia, frissen őrölt bors... vagányaknak friss piros chili

A vajat és az olajat egy edényben felhevítem. Beledobom a megtisztított, felaprított hagymát, zellerszárat és felapríott citromfüvet, reszelt gyömbért és fokhagymát, megdinsztelem. Hozzá öntöm a rizst, és fehéredésig pirítom folyamatos keverés mellett, majd felöntöm a rizsborral, és hagyom, hogy magába szívja. Következik az almalé. Azzal is addig kevergetem a rizst, míg a teljes folyadékot beszívják a rizsszemek. Végül merőkanalanként adagolva hozzákeverem a zöldségalaplevet, mindig akkor adva a következő kanállal, amikor az előző adagot már beitta a rizs.

Ezen a ponton hevítek tűzforróra egy vasserpenyőt szárazon, amiben majd a vékonyra szeletelt kacsást sütöm meg egy perc alatt.

Amíg hevül a serpenyő, felszeletelem a kacsamellet, durvára vágoma  pisztáciát, és ízesítem a rizottót a szójaszósszal valamint hozzákeverem a maradék vajat.

A serpenyőbe közben belefektetem a kacsamell-szeleteket, meglocsolom a szójaszósszal, majd egy fél perc után megfordítom.

A rizottó is majdnem kész: annyi hiányzik, hogy felkockázam a mangót, és az aprított zöldfűszerekkel valamint a lime és a narancs levével együtt a krémes rizottóalaphoz keverjem.

Tálaláskor a rizottót tányérokba szedem, fektetek a tetejükre a kacsaszeletekből, megszórom pisztáciával, és lelkesen feltálalom. Aki szereti a csípőset, apróra vágott magozott piros chilit ajánlom, hogy keverjen a rizottóhoz a végén.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7118090180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása