Összehozni jó társaságot, jó ízeket midenkor egy felemlő élényt nyújt. Mostanában sikerült mindegyik. A külföldről hazalátogató, egymást nem ismerő régi magyar barátnők és külhoni férjek összeeresztése, a mediterrán és a távol-keleti konyha találkoztatása mind sikeres volt. Az alábbi "fekete-fehér" recept egy példa erre illetve arra, hogy a mi megszokott zöldségkrémleveseinket mindig lehet és érdemes elrepíteni a távol-kelet varázslatos világába.
THAI IHLETÉSŰ KÓKUSZTEJES FEHÉR SPÁRGAKRÉMLEVES FEKETEKAGYLÓVAL
hozzávalók
1ek vaj
2ek olívaolaj
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor fehérspárga
2cm friss gyömbér
1 rúd thai citromfű
1/2l zöldségalaplé
4dl kókusztej
1kg feketekagyló
1 csokor korianderzöld
3-4ek halszósz (ízlés szerint több is - a sót helyettesíti)
1/2 lime leve
A hagymát felaprítom, és a felhevített olívaolaj-vaj keverékén megdinsztelem. Amíg a hagyma párolódik, megmosom, meghámozom a spárgákat, feldarabolom őket, majd a hagymához adom a felaprított citromfűvel, az alaplével és a kókusztejjel együtt. Amikor a spárga már majdnem teljesen megpuhult, belereszelem a gyömbért, a fokhagymát, ízesítem a halszósszal. Leveszem a tűzről, alaposan összepürésítem (ha maradtak benne fás részek ne adj isten, akkor leszűröm), beledobálom a megtisztított, megmosott kagylót (a nyitottak kivételével), és visszateszem a tűzre még néhány percre fedő alatt, amíg a kagylók mind ki nem nyílnak. Forrón tálalom egy csokor aprított korianderzölddel meghintve és a lime levével megcsorgatva.
Ünnepi fogásnak is beillik.
Éva
anna ajánlása
JEAN PABIOT SANCERRE ’LA MERISIERE’ 2012
A spárga, a kagyló és a thai fűszerezés a három fő pont a borpárosításnál, amihez még azért csapjuk hozzá a leves krémes textúráját.
Ha már találkozik a mediterrán és a távol-keleti konyha, mindez vegyesen magyar és külföldi vendégeknek tálalva, akkor a bor legyen francia. A Loire vidékének egyik leghíresebb alrégiója Sancerre, amit a Sauvignon Blanc viszonyítási pontjának tartanak - az új-zélandi sauvignon blanc elsöprő nemzetközi sikere (egyelőre?) nem vette el tőle ezt a címet. Ha Sancerre felirat szerepel a címkén, és a palackban fehér bor van, akkor 100% Sauvignon Blancból készült, reduktív bort rejt, a termőterület kézjegyeként finom ásványossággal és klasszikus francia eleganciával.
Leveshez általában nehéz bort társítani, de ebben az esetben szépen egymásra találnak. A Sauvignon Blanc intenzív aromái a spárga és a kagyló intenzív ízeihez egyaránt illenek – mindkettőnek külön-külön is a jolly-joker borpárjaként tartják számon- az élénk savak a krémességgel találkoznak, míg a bor zöldfűszeres, vegetális jegyei és ásványossága a fűszerek (gyömbér, thai citromfű) ízét emelik ki.
A Sancerre pozíciója elég erős a nemzetközi Sauvignon Blanc piacon – örökké divatos - ennek megfelelően a Sancerre nem tartozik az alacsony árfekvésű borok közé, viszont összehozni a régi barátokat ünnep, ünnepi fogással, és ilyenkor a bor is lehet ünnepi.
Anna