SPOOON 1-2-3

Vadfokhagyma

2013. június 03. - Bezzegh Éva

Ahogy az angol hívja a medvehagymát. Pár hétig tart a szezonja, de szerencsére olyannyira bekerült a köztudatba, hogy mindenhol kapható. Kicsit ugyan már túlszaladtunk rajta idén, itt-ott azért még árulják - ha mégsem, 2-3 gerezd zúzott fokhagymával és egy marék spenóttal is célba érünk. Érdemes kihasználni ezt a rövid időt - most rizottó készült belőle egy kis zöldborsóval.

MEDVEHAGYMÁS-ZÖLDBORSÓS RIZOTTÓ

kell hozzá

két marék medvehagyma

két marék zöldborsó (már van friss, de a fagyasztott is megteszi)

20 dkg rizottórizs (pl. arborio)

5 dkg vaj

1-2 dl száraz fehérbor

fél-egy fej vöröshagyma

1 liter zöldségalaplé (jó bio kockából is)

parmezán

A zöldborsót pucold meg, ha fagyasztott, akkor meleg vízzel szűrőben mosd át (ezalatt épp eléggé felolvad).

A rizottót a szokásosmódon készítsd: vaj megolvaszt, apróra vágott hagyma megpárol, rizs hozzádob és fehérre pirít, bor hozzálöttyint, ha ez elforrt, akkor láng közepesre állít, állandó kevergetés mellett forró levesből merőkanalanként hőzzá-hozzáad, amíg a rizs al dentére puhul. Ekkor kevés parmezánt reszelj hozzá, kis darabka vajat dobhatsz hozzá, borsozd, és forgasd hozzá a felcsíkozott medvehagymát és a borsót. A rizottó akkor jó, ha van leve - az állandó kevergetés eredményeképpen a rizsszemek felületéről a finom liszt leválik és besűríti a levet, így az sűrű és ízgazdag lesz.

A tetejére reszelhetsz még egy kis parmezánt.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2418090154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása