Ahogy az angol hívja a medvehagymát. Pár hétig tart a szezonja, de szerencsére olyannyira bekerült a köztudatba, hogy mindenhol kapható. Kicsit ugyan már túlszaladtunk rajta idén, itt-ott azért még árulják - ha mégsem, 2-3 gerezd zúzott fokhagymával és egy marék spenóttal is célba érünk. Érdemes kihasználni ezt a rövid időt - most rizottó készült belőle egy kis zöldborsóval.
MEDVEHAGYMÁS-ZÖLDBORSÓS RIZOTTÓ
kell hozzá
két marék medvehagyma
két marék zöldborsó (már van friss, de a fagyasztott is megteszi)
20 dkg rizottórizs (pl. arborio)
5 dkg vaj
1-2 dl száraz fehérbor
fél-egy fej vöröshagyma
1 liter zöldségalaplé (jó bio kockából is)
parmezán
A zöldborsót pucold meg, ha fagyasztott, akkor meleg vízzel szűrőben mosd át (ezalatt épp eléggé felolvad).
A rizottót a szokásosmódon készítsd: vaj megolvaszt, apróra vágott hagyma megpárol, rizs hozzádob és fehérre pirít, bor hozzálöttyint, ha ez elforrt, akkor láng közepesre állít, állandó kevergetés mellett forró levesből merőkanalanként hőzzá-hozzáad, amíg a rizs al dentére puhul. Ekkor kevés parmezánt reszelj hozzá, kis darabka vajat dobhatsz hozzá, borsozd, és forgasd hozzá a felcsíkozott medvehagymát és a borsót. A rizottó akkor jó, ha van leve - az állandó kevergetés eredményeképpen a rizsszemek felületéről a finom liszt leválik és besűríti a levet, így az sűrű és ízgazdag lesz.
A tetejére reszelhetsz még egy kis parmezánt.
Ádám