SPOOON 1-2-3

Halat bármikor

2013. április 18. - Bezzegh Éva

A halat nem kimondottan (hogy szépen fogalmazzak) kedvelő Anyukám legutóbb, mikor náluk jártunk, elborzadva kérdezte: "Már megint halat adsz annak a szegény gyereknek?" Nos, a magyar emberre való igaz, hogy nem jellemző a mennyiségi halfogyasztás - a Mami étkezés tekintetében inkább a nagy magyar átlaghoz húz, mint sem -, holott isteni tavi és folyami halaink vannak. Halat zömmel Karácsonykor eszik a magyar illetve keveset nyáron. A mi kis családunkban más a helyzet. Mi halat hallal képesek vagyunk magunkhoz venni. Én mindenképp, de a gyerekek is imádják, Apa is már megszokta, ezért hétköznapokon sem okoz nagy fejtörést, hogy mit tegyek eléjük, ami gyorsan megvan. Merthogy a hal bármilyen formában a könnyed hústextúrája miatt borzasztó gyorsan elkészül, és különösebb fűszerezés nélkül is hihetetlenül finom. Ezúttal így került az asztalra:

CSŐBEN FÉSZEKTÉSZTÁN SÜLT SPENÓTOS LAZAC

hozzávalók

10dkg (fészek)tészta

60dkg friss lazac

a spentóthoz

2dkg vaj

5 gerezd fokhagyma

1/2kg spenót

1/4 citrom leve

1tk

friss bors

a mártáshoz

2dkg vaj

1 púpozott ek (zab)liszt

2.5dl (zab)tej

10dkg kemény sajt (én most parmezánt használtam, de Gouda, Edami jellegűek is jók)

1kk

1/2 szerecsendió

extra sajt, tálaláshoz extra citrom

Ha valóban gyorsan akarok végezni, egyszerre három platnin dolgozom, miközben a sütőt is beizzítom 190 fokra. Az egyik platnira a tészta főzővizét teszem fel lefedve. A másik kettőn vajat alacsony lángon olvasztok: az egyikbe 2, a másikba 5 gerezd fokhagymát nyomok, és amíg el nem kezdenek illatozni, megmosom a spenótot. A lecsöpögtetett spenótot a több fokhagymához adom, összeforgatom, sózom, borsozom, citromlevet csorgatok rá, és elkezdem párolni alkalmankénti forgatás mellett. A másik fokhagymás vajhoz hozzáadom a lisztet, kicsit lepirítom, majd felöntöm a tejjel, és egyenletesre elkeverem. A tésztát ekkor a lobogó vízbe dobom. Forgatok egyet a spenóton, és visszatérek a sajtmártáshoz, amibe egy nagylyukú reszelőn belereszelem a sajtot (kevés kivételével az egészet), a szerecsendiót, sózom, borsozom, és állandó keverés mellett mártássá sűrítem. Egy sütőformát kivajazok. Az al dentére főtt tésztát lecsöpögtetem, elrendezem a tál alján. A megmosott lazacszeleteket (nekem két 30dkg-s volt) ráfektetem, beborítom őket a spenóttal, végül megöntözöm a mártással. A maradék sajtot a tetejére reszelem, és 20-25 percre betolom sülni, vagy ameddig aranybarna nem lesz a teteje. Tálaláskor extra citrommal csorgatom meg tányéronként, ízlés szerint.

Annak, aki szereti a halat, abbahagyhatatlan...

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5218090126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása