SPOOON 1-2-3

Havas Húsvét

2013. március 28. - Bezzegh Éva

Ilyen talán még nem is volt. A lányok Húsvét előtt négy nappal a teraszon hónyuszit építenek a húszcentis hóból, ami a napokban esett. Sínadrágban, síkabátban, síkesztyűben. Egyikőjüknek majdnem térdig, a másikójuknak kvázi combig ér a hó. Tudva, hogy március vége van, elég hihetetlen a látvány, de őket nem érdekli, milyen hónapot írunk: szimplán élvezik a helyzetet. Egy pillanat alatt végiggondolva arra jutok, ők teszik jól, és követem a példájukat. Hisz a szépség aktualitástól független. Márpedig a havas táj egyszerűen és megkérdőjelezhetetlenül gyönyörű. A legkisebb ébredés utáni szokásos napindító szava (jádi=rádió, azaz zenét szeretne, ha kapcsolnék) nyomán a kezem ügyébe kerülő első CD-t bepattintom, ami hogy, hogy nem Diana Krall karácsonyi albuma. Mindegy, gondolom, passzol a hangulathoz. Úgyhogy hagyom, hogy a hangszórók kitöltsék a nappali légterét a "Let it snow" beletörődő, már-már buzdító soraival, én meg hótáncot járok, és belefogok az aznapi húsvéti tematika ihlette reggelibe. Legalább ez idézze a szezont.

MEDVEHAGYMÁS-SONKÁS TOJÁSPITE

hozzávalók

a tésztához

175g teljeskiőrlésű liszt

100g vaj

25g parmezán sajt

csipet

1ek hideg víz

a töltelékhez

3-4 szelet szárított vagy akár füstölt, főtt sonka

5 tojás + 2 tojás

2dl (zab)tejszín

1tk

frissen őrölt bors

1/2 szerecsendió

1 gerezd fokhagyma

1 marék medvehagyma

25g parmezán sajt

igény szerint spenóttal, fetasajttal fokozható a hatás

A tésztát készítem elő sütésre először. A lisztet, a sót, a reszelt parmezán és a szobahőmérsékleten megpuhult vajat addig gyurmázom, míg morzsalékossá nem válik, majd hozzáadom a vizet, és cipóvá gyúrom. Két sütőpapír között egy nyújtófával akkorára nyújtom, hogy egy 23cm-s piteformát ki tudjak bélelni vele. A formát kivajazom. A felső sütőpapírt lehúzom a tésztáról, a piteformát lefordítva ráteszem, az alsó sütőpapír alá nyúlva megpördítem a tesztát a formával együtt, lehúzom óvatosan a másik sütőpapírt, és a tésztát egynletesen belenyomkodom a formába úgy, hogy annak az oldalán is felfusson a tészta. Nem baj, ha szabálytalan - annál rusztikusabb. A tésztát villával megszurkálom, hűtőbe teszem fél órára.

Amíg a tészta dermed, rápihenek a folytatásra. 10 perccel azelőtt, hogy a tésztát elővenném, a sütőtt 190 fokra beizzítom. Előveszem a tésztát, ráfektetem az egyik korábban használt sütőpapírt, nehezéknek rászórok sütőgolyót/babot/rizst/bármit, és 6-8 percre betolom a sütőbe. 6-8 perc sütés után leveszem a nehezéket, és még 15 percig sütöm natúron a tésztát, közben elkészítem a tölteléket. Ehhez két tojást a zabtejjel, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval felverek, belereszelem a fokhagymát, a medvehagymát felcsíkozom, és elkeverem a masszában. (Lehet egy kis fetát is belemorzsolni, meg kevés párolt spenótlevelet is hozzáadni. A tésztát kiveszem, hagyom kicsit hűlni. Ezt követően a sonkát beletépkedem a tésztaalapba, elrendezem, ráütöm a maradék 5 tojást, a tojásokat körbeöntöm a medvehagymás masszával, ráreszelem a sajtot, és további 20 percre, vagy amíg a pite teteje meg nem pirul, betolom a sütőbe. Forrón tálalom salátával, paradicsommal.

Éva

A pite tésztaalapja az egyik kedvenc könyvem spárgás quiche receptjéből származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8018090116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása