SPOOON 1-2-3

Amire sosem mondanak nemet

2013. március 17. - Bezzegh Éva

Ha itt a hétvége, a nyugis reggelek ideje, akkor rendszerint előkerül a még paleolit időszakunkban Ági barátnőmtől átmentett, azóta számtalanszor számos variációban készített zabpalacsinta receptje. Paleolit, mert zablisztből és zabtejjel készül, rendkívül egészséges, mert többfajta gyümölcsöt tartalmaz, és praktikus, mert nem jár sok munkával, sem szennyessel, gyorsan megvan, és mindig mindenki maradéktalanul felszippantja.

ÁFONYÁS-DIÓS MINI ZABPALACSINTA

hozzávalók

1 banán

1 tojás

1 börge (2.5dl) zabliszt

1 bögre zabtej

1/2 bögre olívaolaj

1 alma

1/2 bögre durvára vágott dió

1/2 bögre hengerelt zabpehely

1/2tk szódabikarbóna (elhagyható)

csipet

őrölt fahéj

1/2 bögre erdei áfonya (ilyenkor a fagyasztóból)

kínáláshoz juharszirup, extra dió és zabpehely

A banánt egy villával pépesre összetöröm, hozzádolgozom a tojást és a lisztet, majd felöntöm a zabtejjel, és alaposan elkeverem. Nagylyukú reszelőn belereszelem az almát héjastól, hozzáadom a diót, a zabpelyhet, a fahéjat, a szódabikarbónát, a sót és az olívaolajat. Elkeverem, majd az így kapott sűrű palacsintatésztába óvatosan beleforgatom az áfonyát. Hagyom a tésztát állni egy 10 percet.

A serpenyőt közepes lángon felforrósítom kevés olajjal (csak az első adag alé kell olaj). A minipalacsintákat négyesével sütöm: annyi fér egy serpenyőbe egyszerre. Evőkanalanként tehát négy adagot kanalazok a serpenyőbe, egyenként kb. 10cm átmérőjű, félcenti vastak koronggá igazítva a palacsintákat. Amikor kezdenek megkötni (a szélüknél szárazabbak, buborékosodnak, de a közepük még épp folyik), egy palacsintalapáttal megfordítom őket, és még egy percig sütöm. A kész palacsintákat kiszedem, megvajazom, egymásra halmozom, meghintem extra dióval és zabpehellyel, és meglocsolom juharsziruppal. Forrón kínálom.

Amikor majd lesz friss bogyós gyümölcs, fogok rá azt is pluszban halmozni, hogy még finomabb, még táplálóbb legyen. Egyéb iránt lehet az alapot más gyümölcsökkel, olajos magvakkal, esetleg aszalt gyümölcsökkel, netán natúr kakaóporral turbózni. Kinek-kinek tetszés szerint.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr6018090110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skyli 2013.03.28. 21:13:23

Az a baj, hogy a zab nem paleo :/

Spooon 1...2...3! 2013.03.29. 13:20:22

Igen, kompromisszumos paleo, mint a kemény sajt.
süti beállítások módosítása